Gebruik Zandkoog

onderwerp gesprek

Plannen van zorgcoöperatie Texel Health met de Zandkoog mogen niet ten koste gaan van het functioneren van de zittende praktijken in het gebouw. Zij willen en kunnen naar eigen zeggen geen ruimte inleveren voor de nieuwe zorgcoöperatie.

Dit werd uitgesproken tijdens een gesprek dat afgelopen donderdagavond plaatsvond tussen vertegenwoordigers van de Zandkoog, Texel Health en het Gemini ziekenhuis. Het gesprek vond plaats op verzoek van de medische staf van het ziekenhuis. Texel Health wil op korte termijn röntgenfaciliteiten en verschillende specialistische poliklinieken realiseren en een poliklinische operatiekamer. Het aantrekken van zorgtoerisme is een middel om de schaal te creëren om een breed aanbod aan goede zorg aan de Texelaar te kunnen bieden. Hiervoor heeft de zorgcoöperatie het oog laten vallen op de Zandkoog. Belangrijke reden van die plek is dat de brandweer per 1 januari is opgegaan in de regionale brandweer en de verwachting is dat er minder ruimte nodig is in het aangrenzende PHH-gebouw. Texel Health stelt dat het 'niet ondenkbaar' is een deel van de ruimte van de brandweer te kunnen huren. 'Dan hebben we alle zorg bij elkaar, dat is het meest efficiënt en het goedkoopst.' Stichting Samen één Texel stelt een krediet beschikbaar voor de aankoop van het gebouw. Woontij wil er wel vanaf, zodat er geld vrij komt voor woningbouw. Dit voornemen leidde tot onrust en zorg onder de huisartsen, verloskundigen en de kindertandarts die nu praktijk houden in de Zandkoog.

In het gesprek dat donderdagavond in de Zandkoog plaatsvond zijn volgens de betrokkenen enkele misverstanden verhelderd en ook grenzen aangegeven. In een gezamenlijke verklaring melden de drie partijen verder het volgende: 'TexelHealth heeft opnieuw bevestigd dat het gaat om bredere zorg dichterbij voor de Texelaars. Dat is het hoofddoel waar alles mee begint en waar het Gemini van harte aan mee wil werken. Dat hoofddoel wordt niet bestreden door de mensen van de Zandkoog. Dat daarbij een op toeristen gericht zorgaanbod nodig is om te zorgen dat het ook betaalbaar blijft, is ook geen discussie.'

'De mensen van de Zandkoog hebben opnieuw aangeven dat er geen ruimte in het pand is voor de plannen van Texel Health. Er zullen geen concessies gedaan worden ten aanzien van het functioneren van de zittende praktijken. Dat wil zeggen: zij willen en kunnen geen ruimte inleveren. Buiten het gebouw is van alles bespreekbaar maar zij willen blijven werken op de plek en in de samenstelling waarin ze nu werken. De moeizaam opgebouwde en nu goed functionerende eerste lijnvoorziening mag op geen enkele wijze aangetast worden door nieuwe voorzieningen. Zij willen garantie krijgen dat die wens wordt gerespecteerd. De voorgenomen koop van het gebouw door Texel Health veroorzaakt bij hen veel onrust. Het liefst zouden ze in de gelegenheid worden gesteld het pand zelf te kopen.'

De verklaring is opgesteld door Wim Salomons en Tjerk Schoemaker (Gemini), Rik van Hattem en Robbert van den Bent (Zandkoog) en Wim Eelman en Rikus Kieft (Texel Health). Meer op pagina 5.