Giskes: Vrijblijvendheid op gebied drugs- en alcoholgebruik voorbij

De vrijblijvendheid op gebied van alcohol- en drugsgebruik onder de Texelse jeugd is wat burgemeester Francine Giskes betreft voorbij. Dat zei ze tijdens haar toespraak op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

Volgens haar is het tijd dat iedereen nu echt aan de bak gaat. 'Teveel te jonge kinderen zijn met alcohol en drugs in de weer. Texel scoort bedroevend hoog in alle lijstjes.' Met iedereen doelt Giskes op de kinderen zelf, ouders, scholen (OSG en basisscholen), horeca, sportverenigingen, politie, verslavingszorg en de gemeente. De burgemeester zei niet te schromen dit jaar harde maatregelen te nemen om het alcohol- en drugsgebruik aan te pakken. Vorig jaar liet ze de politie elf onderzoeken starten, werd vier keer een woning binnengedrongen en hield de politie negen keer iemand aan. Zes keer werd proces-verbaal opgemaakt. De politie gaat volgens Giskes dit jaar 'stug door' met onderzoeken.

De burgemeester riep iedereen op verder in actie te komen om het alcohol- en drugsgebruik aan te pakken. 'Kinderen te vrij laten getuigt niet van een verlicht soort welwillendheid of begrip voor de jeugd. Het getuigt juist van gemakzucht en gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel.' Alleen ouders verantwoordelijk houden voor wat kinderen doen, is volgens de burgemeester kortzichtig. 'De kinderen van Texel zijn een verantwoordelijkheid van het eiland als geheel, van ons allemaal. Ik vraag dit eiland als geheel om niet alleen de schijn van een idyllische omgeving voor de jeugd op te houden, maar met elkaar die idylle weer echt waar te maken. De vrijblijvendheid voorbij dus.'

Giskes stond in de nieuwjaarstoespraak ook stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog zeventig jaar geleden, de viering van Texel 600 jaar stad en de verantwoordelijkheid van Texelaars voor het eiland. Meer hierover op pagina 5.