Helderse bezwaren tegen hopper

De OV-chipkaart moet geldig blijven op lijn 33 tussen het NS-station en de veerhaven in Den Helder. Dat stellen burgemeester en wethouders van de marinestad in een brief aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Het college tekent in de brief bezwaar aan tegen de wijziging in het buslijnennet op Helders grondgebied als gevolg van de komst van de Texelhopper. Daardoor is de lijndienst die tot 14 december de route tussen het NS-station en de boot reed vervallen en overgenomen door de gelede blauwe bussen van de Texelhopper die mee de boot opgaan en op Texel de ronde van lijn 28 rijden.

Door de wijziging kunnen reizigers tussen het station en de boot niet meer met de OV-chipkaart reizen, maar moeten ze op weg naar de boot €3,- betalen om de bus in te komen. Voor lokale reizigers in Den Helder wordt het er volgens het college daardoor niet makkelijker op. 'Bij een overstap op station Den Helder op lijn 33 voor bijvoorbeeld een bezoek aan het Marinemuseum wordt het eenheidstarief van €3,- gerekend, terwijl het een rit van nog geen twee kilometer betreft. Dat maakt het gebruik van de bus in dit deel van Den Helder onnodig duurder dan nu het geval is.'

Het college stelt dat ze die ontwikkeling graag vooraf met de provincie had besproken, maar die gelegenheid niet heeft gekregen. 'Dat noodzaakt ons bezwaar te maken tegen deze wijziging in het Helderse buslijnennet.' Het Helders college werd naar eigen zeggen 'volledig verrast' doordat de provincie vooraf geen overleg met hen voerde. Via de media had het gemeentebestuur al wel meegekregen dat de Texelhopper eraan zat te komen, maar het moest vervolgens van reizigersvereniging Rover horen dat lijn 33 tussen het station en de boot ook onderdeel zou worden van de proef met het openbaar vervoer op Texel. Het college zegt het kwalijk te vinden dat de provincie niet vooraf heeft overlegd. 'Nu worden we geconfronteerd met een situatie waarbij het openbaar vervoer voor burgers en toeristen in Den Helder verslechtert, terwijl dat in principe niet nodig hoeft te zijn.'

Het Helders college volgt in de brief aan de provincie de lijn van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) dat de OV-chipkaart geldig zou moeten zijn op de lijn, maar dat is bij de Texelhopper op het moment nog niet het geval. Alleen OV-jaarkaarten en OV-chipkaarten voor studenten zijn momenteel geldig op de bussen van de Texelhopper. De provincie gaf kort voor de start van de proef aan wel te willen bekijken hoe de OV-chipkaart op de Texelhopper geldig kan worden, maar dat neemt naar verwachting een paar maanden in beslag.