Beeld van de informatiestand
Beeld van de informatiestand Foto: André Koning

Koudwaterkoraalriffen

Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en educatief centrum Fort Kijkduin in Huisduinen hebben elkaar gevonden. Deze week is een nieuwe stap gezet met de inrichting van een stand over het onderzoek aan koudwaterkoraalriffen.

De samenwerking is volgens beide instellingen een logische stap, want wat het NIOZ onderzoekt, zwemt in het mooiste zeeaquarium van Noord-Holland in Fort Kijkduin. De informatie voor de stand in Fort Kijkduin is verzorgd door NIOZ onderzoek Dr. Furu Mienis en PR medewerkers Bernadette Sourbag en Nelleke Krijgsman.

Maar weinigen weten dat West Europa een eigen 'Great Barrier Reef' voor de deur heeft; koudwaterkoralen hebben in de Atlantische Oceaan langs de continentale helling van Marokko, Ierland, Schotland en Noorwegen grote rifstructuren gevormd. Dit is nog maar kort bekend, omdat deze riffen in tegenstelling tot het echte Great Barrier Reef langs de oostkust van Australië heel diep liggen, namelijk op 400-1000 meter onder de zeespiegel. Op deze diepte is het altijd pikkedonker en is het zeewater heel koud. Daardoor functioneert het rif totaal anders dan een tropisch koraalrif. Wie kennis wil nemen van de grote verschillen, wordt uitgenodigd een kijkje te nemen. Vanaf 5 januari is deze expositie gedurende vier maanden te zien in Fort Kijkduin in Huisduinen. Er is ook informatie over de veranderingen van het bestand aan vissen in de westelijke Waddenzee gedurende de laatste vijftig jaar, zoals gemeten met vangsten in de NIOZ fuik in het Marsdiep bij Texel. De bedoeling is om deze samenwerking verder uit te breiden.

Er zijn volgens beiden meer dan genoeg aanknopingspunten.

Geen subsidie voor

kerstpakketten

B en w hebben het subsidieverzoek voor het verstrekken van kerstpakketten aan minima door de Stichting Stille Armoede van de hand gewezen.

Reden is dat er op Texel al diverse lokale initiatieven op dit gebied zijn. Ook de Stichting Present Den Helder die vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk coördineert krijgt daarvoor geen subsidie. Volgens het college wordt in deze behoefte al voorzien door een Texelse organisatie.


Provincie betaalt

fietspad Waalenburg

In het kader van de natuurontwikkeling in polder Waalenburg zal de provincie een nieuw fietspad aanleggen in het verlengde van de Westerboersweg naar de rotonde van de Ruigendijk.

De provincie betaalt de aanleg maar wil dat de gemeente de beheers-, onderhouds- en vervangingskosten voor zijn rekening neemt wat neerkomt op jaarlijks € 16.250, -. Het college zal de raad voorstellen daarmee akkoord te gaan.