Hooglopend conflict Zandkoog

Samen één heeft inmiddels een flink bedrag aan Texel Health beschikbaar gesteld en is bereid ook in de toekomst steun te verlenen.

Volgens Eelman is de communicatie tussen TH en de zorgverleners in de Zandkoog niet optimaal geweest. Samen één betreurt het dat 'beide partijen gezamenlijk nog niet de rust en het benodigde vertrouwen hebben gevonden om constructief te overleggen'. Eelman doet een beroep op de partijen om de gesprekken op constructieve wijze aan te gaan, waarbij 'het belang van Texel en de zorg voor Texelaars voorop staan. Immers, het TH-initiatief kan alleen succesvol worden op basis van samenwerking.' Samen één is het eens met de zorgverleners dat het beschikbaar komen van meer voorzieningen voor Texelaars niet ten koste mag gaan van een uitstekend functionerende eerstelijns voorziening. 'Deze bestaande voorziening waarvoor u en uw collega's zich in de afgelopen jaren sterk hebben gemaakt, kan uitgangspunt zijn om te kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg.' Nadat betrokken partijen er onderling niet uitkwamen, zijn onder leiding van burgemeester Giskes als mediator gesprekken geweest. Toen ook die niet het gewenste resultaat hadden, hebben de zorgverleners van de Zandkoog hun grieven aan de politiek gericht. Er is ook een geschillencommissie actief, die gaat oordelen of de verkoop van de Zandkoog van Woontij aan Texel Health en de voorgenomen plannen hiermee stroken met de afspraken die hierover zijn gemaakt. Voor donderdag staat een gesprek op de agenda tussen de Zandkoog-groep, TH en twee specialisten uit het Gemini Ziekenhuis. Eelman: 'We proberen de angel er uit te krijgen.' In mailwisselingen over deze kwestie klinkt ook het verwijt dat bij TH sprake zou zijn van commercieel gewin. Eelman: 'Wat is commercieel? Betere gezondheidszorg moet gefinancierd worden door zorgtoerisme. Misschien is dat commercieel. Maar anders krijg je het niet van de grond.'

Mocht de aankoop van de Zandkoog niet doorgaan, dan biedt het terrein bij de Zandkoog volgens Eelman mogelijkheden een gebouw neer te zetten (Zandkoog 2), waarin TH de doelstellingen kan realiseren. Maar die situatie heeft vooralsnog niet de voorkeur van TH.