De benedenverdieping van de voormalige beheerderswoning.
De benedenverdieping van de voormalige beheerderswoning. Foto: Jeroen van Hattum

Mogelijk verbouw van 't Skiltje

Dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild krijgt mogelijk alsnog een verbouwing. Het bestuur heeft tekeningen en berekeningen laten maken om de voormalige beheerderswoning te verbouwen en bij het dorpshuis te betrekken.

Het bestuur houdt volgende week woensdagavond 14 januari een bijeenkomst in 't Skiltje om de plannen te ontvouwen. Gehoopt wordt dat diverse bewoners van het dorp zich melden als vrijwilliger om mee te helpen bij de sloop van de benedenwoning (pal naast het dorpshuis) en de eerste verdieping. 'Als we die toezegging hebben, kunnen we verder', aldus bestuurslid Gerard Zijerveld.

Het bestuur van 't Skiltje was een paar jaar geleden ook al bezig met plannen voor renovatie en nieuwbouw (tegelijk met de dorpshuizen van Den Hoorn en De Koog), maar dat leidde uiteindelijk tot niets toen duidelijk werd dat er van de provincie geen subsidie meer zou komen voor de verbouw en renovatie van dorpshuizen. 'Het zakte daarna in de schoenen, maar we hebben de plannen een tijdje geleden toch weer opgepakt, omdat het anders zonde zou van alle energie die erin was gestoken. We hebben een dorpshuis en een gymzaal die weer up to date is na de waterschade van een tijd geleden, dus we hebben gezegd, laten we het nog eens proberen.' Aannemers Siep Schellinger en Jeroen Hemelrijk uit Oudeschild staken de hoofden bij elkaar om de plannen door te rekenen en dorpsgenoot Walter Witvliet ontfermde zich over het installatiewerk.

Als de plannen op animo kunnen rekenen, gaat het bestuur verder kijken naar de mogelijkheden om subsidie en sponsoring voor de verbouw te verwerven. Hoeveel dat gaat kosten, moet nog blijken. Volgens Zijerveld is er in ieder geval al een financiƫle buffer, omdat de voorgaande jaren zuinig aan is gedaan. De sloop is niet in de berekeningen mee genomen om de kosten voor de plannen laag te houden. Bedoeling is dat de benedenverdieping van de voormalige beheerderswoning na de sloop bij de zaal van het toneel wordt getrokken. De bovenruimte moet een eigen plek worden voor de jeugd en de GO (Gemeenschap Oudeschild). De jeugd heeft nu nog een eigen ruimte op de benedenverdieping. De bijeenkomst begint woensdag om 20.00 uur.