Andri Binsbergen die afgelopen vrijdag overleed.
Andri Binsbergen die afgelopen vrijdag overleed. Foto: Adriaan

Leven in teken van vogels

Zijn leven stond grotendeels in het teken van vogels. Zowel in zijn werk als in zijn vrije tijd was de vrijdag overleden Andri Binsbergen uit Oosterend veel met de bescherming van vogels bezig.

Als zoon van de befaamde vogelfotograaf Nol Binsbergen kwam Andri Binsbergen al op jonge leeftijd met de natuur in aanraking. Het leidde onder meer tot zijn beroep als inspecteur van de Vogelwet bij het toenmalig ministerie van CRM in Rijswijk waar hij in 1968 aan de slag ging. In die tijd schreef Binsbergen al de rubriek 'Vogels, wel en wee' die hij vanuit zijn nieuwe woonplaats Rijswijk tot halverwege de jaren zeventig voor de Texelse Courant zou blijven verzorgen. Na zijn terugkeer op het eiland werd Binsbergen lid van de Vogelwerkgroep Texel waarin hij eveneens jarenlang veel werk verzette voor het beschermen van vogels. Hij was onder meer lid van de ringgroep Korverskooi, de gruttogroep en de werkgroep Kerkuilen. Hij hield zich bezig met tellingen en inventarisaties van vogels, werkte mee aan het natuurprogramma Natuurwijzer van Radio Texel en was een tijd voorzitter van de Vogelwerkgroep. Alle inspanningen en betrokkenheid leidden onder meer tot een erelidmaatschap. Vogelbescherming Nederland waardeerde Binsbergen met een Gouden Lepelaar.

Als fervent hardloper was Binsbergen eveneens sportief actief in de natuur. Atletiekvereniging Texel, waarvan hij in de jaren negentig voorzitter was, omschrijft Binsbergen als een atleet in hart en nieren. Hij deed mee aan veel hardloopwedstrijden en was voor AVT actief als jurylid en columnist. In 1980 - toen Binsbergen voorzitter was van een atletiekvereniging in Den Haag - nam hij al eens het initiatief om met tientallen atleten hardlopend vanuit de Hofstad naar Texel te komen. In mei 2001 combineerde Binsbergen de vogels en het hardlopen een keer op een bijzondere manier door tijdens het lopen van een marathon op het eiland zoveel mogelijk vogels te spotten. Hij deed dat ten bate van de atletiekbaan waar AVT zich destijds voor inspande. Binsbergen telde tijdens zijn marathon liefst 88 soorten en haalde zo met zijn gesponsorde actie bijna tweeduizend gulden op voor de nieuwe baan die in september 2003 in gebruik werd genomen. Andri Binsbergen is 79 jaar oud geworden.