Pieter de Vries bij zijn tentoonstelling in Tusse de Banke.
Pieter de Vries bij zijn tentoonstelling in Tusse de Banke. Foto: Job Schepers

Waddengezichten

Een unieke samenwerking met een 200-pagina dik overzicht van het Waddenzeegebied. Aan de hand van foto's nemen de Texelse fotograaf Pieter de Vries en Waddenfotograaf Martin Stock u mee van Fort Kijkduin tot aan Denemarken.

Het boek is te verkrijgen in het Duits (Watten meer) en in het Engels (Wadden Sea), maar is ook voor diegenen die alleen het Nederlands machtig zijn is het boek een aanwinst. De fotokunsten van De Vries zijn al langer op het eiland bekend, Stock gaat daar goed in mee. Het boek bestaat voornamelijk uit luchtfoto's, hier en daar afgewisseld met foto's vanaf de grond. Wie het enkel om Texel gaat, kan beter kiezen voor een ander boek van De Vries. Wie geïnteresseerd is het gehele uitgestrekte Waddengebied, heeft met het boek goud in handen. Prachtige weerspiegelingen worden afgewisseld met vuurtorens, schepen, natuurverschijningen en Waddengezichten. Bovendien is het een reis langs alle seizoenen. Sommig werk van De Vries kennen we al van zijn kalenders, maar verscheen nog niet eerder in boekvorm. Naast foto's komen diverse deskundigen aan het woord, waaronder Texelaar Kees Dijkema en Jens Enemark. Laatstgenoemde is voormalig hoofd van het Common Wadden Sea Secretariat dat gevestigd is in het Duitse Wilhelmshaven. Tijdens de presentatie van het boek op 14 december 2014 in het Duitse Kiel, was hij lovend over het boek. Hij feliciteerde de fotografen en de uitgever met de 'exceptionele publicatie van wereldklasse.' Het boek zet volgens hem 'een nieuwe kwaliteitsstandaard op het gebied van publicaties over De Waddenzee als Werelderfgoed'. Het eerste boek werd ontvangen door Schleswig-Holstein Environment Minister Robert Habeck. Die roemde het boek als bijdrage aan het verkrijgen van de volledige waardering voor het Waddenzeegebied. Ook al kan het boek, ondanks het pittige formaat, de echte Waddenzee niet vervangen. De Vries en Stock hebben samen een prachtig boek gemaakt, al waren ze het lang niet altijd eens. Welke foto's moesten er gebruikt worden? En indien beide fotografen foto's van hetzelfde gebied of object hadden genomen, wiens foto diende dan geplaatst worden? Ze kwamen er uit en het eindresultaat mag er zijn. Het boek is op Texel te verkrijgen bij Nauta Boek en Het Open Boek Texel voor €49,80.


Route 66

In het Drijverhuus in Den Hoorn opent 11 januari om 15.00 uu de tentoonstelling 'Route 66'. De opening wordt verricht door Herman Ridderinkhof, voorzitter van de Stichting Loodsen door het Landschap.Belangstellenden zijn van harte welkom. Route 66 geeft een overzicht van het werk van Henk Noorlander uit zijn Texelse periode, vanaf de jaren '80. De titel is een knipoog naar de beroemde Route 66 in de Verenigde Staten en verwijst naar de leeftijd van de schilder. Route 66 geeft een goed beeld van de ontwikkeling en de veelzijdigheid van de kunstenaar.Te zien zijn schilderijen in zeer uiteenlopende technieken, tekeningen en etsen.Het aantal onderwerpen is even gevarieerd als het leven zelf.