Texelhopper mist boot naar Den Helder

De Texelhopper heeft vrijdagmiddag op Texel de boot gemist. Reizigers konden wel lopend aan boord van de boot komen, maar moesten vervolgens in Den Helder lopend naar het station, omdat daar geen vervangende bus aanwezig was.

Het ging om de boot van 14.00 uur. De Texelhopper (lijn 28) arriveerde wel op 't Horntje, maar kon niet meer op tijd aan boord rijden. Het voorval leidde tot gemopper onder de reizigers, vooral toen ze erachter kwamen dat in Den Helder geen vervangend vervoer naar het station was. Het was de eerste keer sinds 14 december, toen de proef met het openbaar vervoer van start ging, dat de Texelhopper de boot miste. Navraag over de oorzaak leverde gisteren geen duidelijkheid op. De actiegroep Behoud De Bus noemt het voorval op de eigen Facebookpagina interessant. 'Hetgeen waarvoor we massaal vreesden is nu al gebeurd. Ik had gehoopt dat dit pas in de zomer zou gebeuren', aldus Behoud De Bus.

Een rondgang over Twitter en Facebook leert dat er na drie weken nog steeds de nodige opmerkingen over het nieuwe systeem worden gemaakt. Een punt dat meermalen wordt aangestipt, is dat het voor toeristen die met bus en boot naar Texel reizen niet altijd duidelijk is dat ze bij aankomst op 't Horntje al op de boot weer in de bus moeten stappen. Mensen blijven geneigd de boot lopend te verlaten om vervolgens net zoals jaren en jaren gebruikelijk is geweest naar de bushaltes onderaan de trap te gaan. Dat staat haaks op het gegeven dat reizigers in de bus te horen krijgen dat ze al aan boord moeten instappen. Dat wordt ook door TESO omgeroepen vóór het afmeren. Er worden op de social media verder opmerkingen gemaakt over de informatieborden bij het NS-station. Een daarvan is dat de term 'Texelhopper' op de borden veel mensen niets zegt en dat het beter zou zijn op de borden over 'openbaar vervoer op Texel' te spreken. Het zou volgens een reageerder op Facebook ook praktisch zijn op de borden bij het NS-station te melden dat voor elke bestemming buiten de route van lijn 28 moet worden gereserveerd bij de Texelhopper. 'Nu reizen er regelmatig mensen met lijn 28 vanaf het station naar Den Burg en dan vragen ze zich af hoe ze in De Cocksdorp kunnen komen.' Texelhopper geeft op de eigen Facebookpagina aan dat alle feedback welkom is. 'Er wordt door iedereen hard gewerkt en goed nagedacht, maar in een pilot kan altijd gesleuteld worden. Alle feedback is welkom, we kunnen ervan leren.'