Vuurwerk

In het begin van de jaartelling gebruikten de Chinezen vuurwerk bij religieuze feesten. Boze geesten werden zo verdreven. Europa volgde dat voorbeeld. Vanaf de 13e eeuw laten we een goed en gelukkig jaar zo zijn intrede doen. Elk jaar weer een spektakel, zijn we er druk mee, zodra de jaarwisseling in zicht komt verschijnen heftige knallers en de mooiste sierpijlen in de krant. Op het jeugdjournaal zag ik dat het onder de jeugd leeft als nooit tevoren! Ze zijn er vol van, sparen maandenlang en verdiepen zich in de prijzen en namen van de afschietartikelen. Ik ben gek op vuurwerk, dat wil zeggen: leuke sierpijlen afsteken met elkaar als de klok twaalf uur geslagen heeft. Een sigaartje in de mond, de buren een hand en een zoen geven en een mooie pijl in een stevige pot op de grond, die je verrast als hij uit elkaar spat in de lucht.

Ongeveer tien jaar geleden, een paar weken voor oud en nieuw, kregen we een inval van de politie. We zaten met zijn allen aan de soep, en ik was verrast door de twee mannen in pak, die binnen stapten en vroegen: 'Mogen wij het huis en werkplaats doorzoeken?' 'Ja, natuurlijk', antwoordde ik nietsvermoedend en keek de tafel rond naar de enigszins geschrokken kinderen. 'We hebben niets te verbergen toch?' Mijn blik ging naar de oudste, hij kreeg een kleur en ik keek hem vragend aan. Het vervolg laat zich raden, de heren kwamen terug met vuurwerk uit de werkplaats, aangeschaft in Belgiƫ, keurig verpakt en klaar om wat te verhandelen aan vrienden en kennissen.

Het kreeg een staartje. Ik raakte met de oudste naar de rechtbank. Ernstige jeugddelicten, na Enschede zwaar bestraft, en wist er voor mijn puber een taakstraf uit te halen. Ja, wat doe je als moeder, ik heb hele gesprekken gehad, vuurwerk verbieden heeft geen zin, maar dat er richtlijnen zijn waar aan gehouden moet worden is een ding dat zeker is. Veel vuurwerk wordt afgekeurd, ik ben altijd bang voor calamiteiten, een hand eraf, een oogletsel, verminking, je moet er niet aan denken.

Onlangs kopte Trouw: '13-jarig meisje uit Nigeria, Zahara, moet zich opblazen op de markt'. Haar vader had haar aan Boko Haram overgeleverd, met het doel het kind in een zelfmoordactie op te offeren. Ze weet met de gordel springstof te ontsnappen, gelukkig. Dit vuurwerk moet je niet willen, hoe ziek ben je dan, als je kinderen gevangen neemt, hersenspoelt dat ze in de hemel komen, om je 'doel' te bereiken. Over boze geesten gesproken, nee het is misdaad van de bovenste plank in mijn ogen. Liever zie ik de jongens met oude melkbussen piepers over een weiland schieten, wat carbid en knallen maar. Verdrijf de lelijke gedachten en daden van het oude jaar maar naar verre oorden en laat ons met een schone lei beginnen aan een mooi nieuwjaar: 2015. We gaan er voor, u toch ook?

Jozien