Nieuwe site om met elkaar auto te pakken

Texelaars voor wie de bus of een taxi te duur is, kunnen sinds een paar dagen via de nieuwe website 'Meerijden op Texel' op zoek gaan naar vervoer. Er kunnen ook ritten worden aangeboden.

De site www.meerijdenoptexel.nl is opgezet door Nico Derks uit Oosterend. Het initiatief is volgens hem niet bedoeld als tegenhanger of alternatief voor de Texelhopper, maar bedoeld voor mensen die de bus of een taxi niet kunnen betalen. De nieuwe site gaat uit van het principe dat mensen gratis met anderen kunnen meeliften. 'Er mag geen geld voor gevraagd worden, omdat je anders in strijd bent met de Taxiwet.' Op de site kunnen Texelaars, nadat ze zich hebben geregistreerd, aangeven dat ze een rit zoeken of dat ze een rit aanbieden. De registratie is ingebouwd om valse meldingen te voorkomen. Een onderliggend systeem zorgt ervoor dat de in feite digitaal liftende deelnemers via de mail een 'Rittenalert' krijgen als vraag en aanbod samenkomen. Volgens Derks kunnen mensen onder meer data en vertrek- en aankomsttijden invoeren. Dat wordt met elkaar gematched. Het systeem (ShareRide) bestaat inmiddels in Australië, Duitsland en Engeland. 'Op Texel zijn we het eerste Nederlandse systeem die dit lokaal gaat toepassen en geheel gratis.' De kosten van het project worden gefinancierd door middel van sponsors. Vanuit de Texelhopper wordt desgevraagd positief op het nieuwe initiatief gereageerd. Volgens een woordvoerder is het goed als mensen op een dergelijke manier worden gestimuleerd om gezamenlijk met vervoer om te gaan.

Bij de Texelhopper zelf is momenteel één van de drie gelede bussen op lijn 28 in onderhoud, waardoor er tijdelijk ook andere bussen op de lijn rijden en op de boot staan. Dat leidde de afgelopen dagen meteen tot foto's en opmerkingen op Facebook. Een inmiddels ook meermaals gehoord commentaar is dat het voor busreizigers op de boot toch niet altijd duidelijk is dat ze bij het afmeren weer in de bus moeten stappen. Er zijn reizigers die geneigd zijn naar de zijkant van de boot te lopen om daar op de bus te stappen. Volgens een woordvoerder van de Texelhopper wordt aan boord in drie talen omgeroepen dat mensen weer in de bus moeten stappen, is er een promo-team op de boot en wordt het ook in de bus verteld voordat die aan boord gaat. 'Maar we houden het in de gaten.' Zo miste een deelnemer aan een schaaktoernooi in De Koog zaterdag na aankomst op Texel twee ronden van het toernooi, omdat hij volgens En Passant 'geen touw aan het nieuwe openbaar vervoer kon vastknopen'. Het wegvallen van de dagkaart van €6,50 waarmee voorheen de hele dag met de bus kon worden gereden is een ander punt waarop commentaar rijst. Gasten konden voorheen met die kaart op één dag meerdere plekken af. Nu moet €3,- per persoon per rit worden betaald, waardoor de kosten in de papieren kunnen lopen. De woordvoerder zegt op die kritiek nog niet te kunnen reageren. Het is iets dat verder in de gaten wordt gehouden. De woordvoerder wijst erop dat de Texelhopper de komende twee jaar een pilot is, waardoor zaken die niet goed gaan of anders moeten bijgesteld kunnen worden.