De testlocatie in de kantine van de brandweer.
De testlocatie in de kantine van de brandweer. Foto: Jeroen van Hattum

Gemeente test reserve-systemen

Medewerkers van de gemeente hebben de afgelopen dagen een test gehouden met reserve-systemen voor de gemeentelijke dienstverlening.

Volgens het scenario was het gemeentehuis aan de Emmalaan spreekwoordelijk in rook opgegaan, waardoor alle systemen daar plat lagen. 'Als overheid ben je wettelijk verplicht binnen 48 uur je dienstverlening weer draaiende te hebben en dat hebben we geoefend', aldus systeembeheerder Walter Oskam. 'Dan moet je weer in staat zijn om bijvoorbeeld aangiftes van geboortes en overlijdens te verwerken.' Volgens het scenario ging woensdagochtend rond 9.00 uur op het gemeentehuis alles plat, waarna de opbouw van het reserve-systeem in de kantine van de brandweer begon. De gemeente heeft in het PHH-gebouw servers staan en voor de gelegenheid kwam ook een soort 'flycase met computers' van de overkant naar het eiland. Rond een uur of drie in de middag hadden de systeembeheerders het meeste weer in de lucht. Oskam: 'Het scheelde wel dat de apparatuur van de overkant al voor de test op het eiland was. Anders moet je nog een paar uur extra aan reistijd meerekenen.' Donderdag gingen applicatiebeheerders aan de slag met het reservesysteem om te zien hoe alles in de praktijk werkte en waar eventueel knelpunten zaten. Tegelijkertijd werden ook andere praktische zaken in kaart gebracht. Oskam: 'Hoe regel je bijvoorbeeld dat er loketten komen als je daadwerkelijk op een andere plek aan de slag moet. Of hoe maak je duidelijk wie wanneer aan de beurt is, al kun je zoiets gewoon praktisch regelen door even een bonnenboekje te halen.' De bevindingen van de test worden opgenomen in een draaiboek dat al bestaat voor dergelijke calamiteiten. 'We oefenen vaker, alleen is het nu groter dan gebruikelijk. Je hoopt uiteindelijk dat zich nooit echt een calamiteit voordoet, maar je moet er wel op voorbereid zijn.'


Kerst De Waal

Op woensdag 24 december begint om 21.00 uur de Kerstnachtdienst in De Waal. Jan Bakker speelt Kerstmuziek op zijn accordeon. Bezoekers kunnen meezingen met de liederen.