'Werk samen en benut internet'

Werk samen en benut de mogelijkheden van internet optimaal. Twee adviezen van Mark Poldner, directeur Markten, en René de Visser, eveneens van de Rabobank Kop van Noord-Holland en projectleider van Nieuw Winkelen Den Helder, naar aanleiding van de Toekomstanalyse Detailhandel KvNH.

Internet wordt door veel winkeliers als een bedreiging gezien, maar er is ook veel voordeel mee te behalen, stelt ook drs. Gertjan Slob, directeur onderzoek van Locatus, dat de analyse heeft gemaakt in opdracht van de Rabobank. Dit rapport stelt weliswaar dat de aankopen via internet een bedreiging voor winkelstraten zijn, maar volgens Slob geldt dit op Texel in mindere mate dan in winkelgebieden elders. Dat houdt verband met het toerisme en doordat het aandeel branches dat gevoelig is voor internetverkoop lager is dan in andere centra.

Een groot deel van de bestedingen via internet betreft aankopen die niet gerelateerd zijn aan detailhandel, zoals tickets voor attracties en vliegreizen en verzekeringen. Daarnaast oriënteert de consument zich steeds vaker via internet en is daardoor beter voorbereid en koopt gerichter. Winkeliers in landelijke gebieden lopen iets meer achter in de 'adoptie' van internet dan hun stedelijke collega's. Als gevolg van de stijgende internetverkopen zal de retailer meer klant- en servicegericht moeten gaan denken en werken. Voorbeeld van een initiatief waarin de mogelijkheden van internet en de voordelen van samenwerking goed worden benut is volgens Poldner en De Visser Texel Loyaal, waarbij aangesloten bedrijven klanten bij aankopen Texelpoints geven waarmee ze met korting andere producten of diensten op Texel kunnen kopen en waarbij informatie wordt verstrekt aan de gasten.

'Voor ondernemers die actief zijn op internet is meer voordeel te behalen. De Visser: 'Texel is een sterk merk, dat je via internet en sociale media prima kunt uitrollen.' Als voorbeeld noemt hij een Texelse rijwielhandelaar die via de website door heel Nederland fietsen verkoopt. Nóg een voorbeeld: Texels bier, dat wordt ook in heel Nederland gedronken. Veel Texelse ondernemers zijn druk bezig met de combinatie van internet en fysieke winkels. Eenvoudig is het niet. De Visser: 'Een webshop is veel meer dan een website, er zit bijvoorbeeld een heel logistiek proces achter. In Den Helder zitten we in een traject om ondernemers opleiding te bieden, zoals sociale media en competenties. Zoals het ontvangen van klanten en gebruik maken van internet, website, webshop en sociale media. In plaats van achter de toonbank, moeten ondernemers nu vóór de winkel gaan staan. Niet afwachten tot de klanten komen, maar bijvoorbeeld via Twitter actief de markt op gaan.'