SBT zoekt informatie over uurwerk

Stichting tot behoud Torenuurwerk is op zoek naar meer informatie of foto's over het uurwerk dat momenteel gerestaureerd wordt (zie artikel links). Volgens het archief van de Texelse Courant was de kerktoren voor 1933 voorzien van beschilderde houten wijzerplaten met één wijzer.

De nauwkeurigheid van de torenuurwerken van voor 1656 was niet erg groot, vandaar dat ze bijna altijd uitgerust waren met één wijzer. Na de uitvinding van het veel nauwkeuriger slingeruurwerk door Christiaan Huygens werden ook minutenwijzers gebruikt. Het torenuurwerk in de Burght is wel omgebouwd tot een slingeruurwerk maar blijkbaar is de bestaande wijzerplaat met slechts één wijzer destijds niet vervangen. De allereerste torenuurwerken werden nog niet met wijzerplaten uitgerust, het met het slagwerk slaan van de uren was de enige tijdsindicatie. In de loop van de 14e en begin 15e eeuw werden de torenuurwerken meer en meer met wijzerplaten uitgerust. Het is daarom aannemelijk dat het torenuurwerk in de Burght altijd met wijzerplaten heeft gefunctioneerd. Mochten er foto's, tekeningen en/of andere informatie beschikbaar zijn van/over deze wijzerplaat of het torenuurwerk dan willen de initiatiefnemers graag in contact komen met de eigenaar(s) van deze foto's/tekeningen/informatie.Meer informatie over de stichting is te vinden op www.torenuurwerk.nl.


Computercursussen

                                

De ANBO start op maandag 5 januari weer met computercursussen. Er zal les gegeven worden in Windows 7 en in Windows 8.1. Ook zal er weer een cursus fotobewerking worden gegeven. De cursussen zullen alleen doorgang vinden bij voldoende belangstelling. Voor alle cursussen zijn nog enige plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie en opgave: Gonda Dijksma, 0222-318685


Wensboom

Tijdens de Kerstmarkt in Oosterend, die komende zaterdag gehouden wordt, staat er een wensboom bij de Parel in de Oesterstraat. Het is de bedoeling dat men in de Parel zijn of haar wens op een ster schrijft en in de boom hangt.