wat ik zeggen wou

Hopperervaringen

Afgelopen zondag was onze kleindochter jarig, wij besloten met het openbaar vervoer er naar toe te gaan, wel degelijk in het besef dat het de eerste hopperdag was, met alle onzekerheid van dien. De reis was een week geleden grondig voorbereid met een bezoek aan het crisiscentrum in De Bolder voor registratie en het afgeven van pasfoto's. De hopperpas is tot nu toe nog niet toegestuurd. Het belbusje leek ons nog een stap te ver, je kunt per slot van rekening niet het risico lopen om tegen bedtijd bij het kind aan te komen zetten. Daarom maar met de auto naar 't Horntje.

Toen Den Helder in zicht kwam werden we naar het benedendek gedirigeerd. De ervaren reizigers uit De Koog en Den Burg wisten wat ze te wachten stond, voor ons was de verrassing groot. Gedwee hobbelden we de trappen af en wrongen ons vervolgens tussen de wand en de bus, die nogal krap geparkeerd stond, naar de ingang. Het verschil tussen een bushalte en het rechter middenvak van de Tesselse Boot blijkt groter te zijn dan de plannenmakers ingeschat hebben .

Wij werden vriendelijk verwelkomd door een vijftal Connexxion chauffeurs/officials op Hopperstage. Het ritje naar Den Helder NS bleek gratis te zijn omdat zelfs Connexxion niet wist wat de bedoeling eigenlijk was. "Wie heeft dit toch verzonnen" zei ons een meelevende medewerkster.

Daar ging de klep open en de dekknechten lieten de auto's van het middenvak en zelfs van de zijdekken wegrijden. Pas toen een grote vrachtwagen de bus de pas dreigde af te snijden greep het personeel in; de buspassagiers zouden de trein wel eens willen halen. Gelukkig volgde de Hopper de oude route, bij de oude opstapplaats stonden nog een tiental reizigers die het spoor bijster waren. Gelukkig haalden we de trein.

De terugweg verliep overigens zeer voorspoedig. Wel opmerkelijk dat ook deze rit naar de boot gratis was, Den Helder heeft er nu een gratis stadslijn bij gekregen. Bij het TESO gebouw werden de bokken van de schapen gescheiden: Alle houders van een TESO-pas er uit om door de klaphekjes op de boot te belanden, waar de bus inmiddels opgesteld stond. De achterblijvers in de bus die voor een geheel verzorgde reis gekozen hadden werden vervolgens op een geldig kaartje gecontroleerd. Hoe ingewikkeld kun je een transportsysteem maken, dat al jarenlang zijn nut en efficiency bewezen heeft.

Arie en Phili Abbenes

Den Hoorn