Volop sfeer op kerstmarkten

Liefhebbers van kerstmarkten komen dit weekend volop aan hun trekken. Vrijdag 19 december is er een kerstmarkt op het terrein van Kaap Skil en zaterdagmiddag en -avond 20 december van 16.00 tot 20.00 uur is de kerstmarkt in Oosterend. Woensdag is een kerstmarkt in het Maartenhuis (zie aankondiging pagina 4).

Tijdens de kerstmarkt vrijdag op het terrein van Kaap Skil is molen De Traanroeier open voor publiek. De molenaars zijn aanwezig, er kunnen versgebakken pannenkoeken van het meel van de molen worden geproefd en donateurs kunnen hun jaarbijdrage voldoen. De molenaars laten bij geschikte wind de molen draaien. Dit levert een extra bijdrage aan de sprookjesachtige sfeer van de Oudeschilder kerstmarkt. De molenaars geven bezoekers uitleg over hun werk en de restauratiewerkzaamheden die onlangs aan de molen zijn verricht. De onderbouw ziet er weer piekfijn uit doordat de voegen zijn vernieuwd. Aan de binnenkant moet de gestraalde muur eerst nog drogen voor hij opnieuw geschilderd kan worden. Vrijwilligers van Stichting De Traanroeier bakken tussen 17.00 en 21.00 uur pannenkoeken in de molen. Ze zijn gratis te proeven, wie de smaak te pakken krijgt kan een kilo (volkoren)meel kopen. De molen is volledig afhankelijk van subsidies en donaties. Dankzij de ruim honderd donateurs van de stichting kunnen de reguliere (onderhouds- en verzekerings)kosten worden gedragen. Nieuwe donateurs zijn welkom. Donateurs die ter plekke minimaal €15,- betalen voor 2015 krijgen een jaarkaart voor de molen en een pond meel.

Kerstmarkt Oosterend

De kerstmarkt in Oosterend zaterdag 20 december van 16.00 tot 20.00 uur wordt gehouden in de pittoreske omgeving van de Maartenskerk, tegen het decor van oude vissershuisjes, een sfeervolle markt in de stijl van Anton Pieck.

Met vele tientallen kraampjes waarin volop kan worden gestruund, variërend van kaarsen, wenskaarten, kerststukjes, handwerk, kunst en andere spulletjes en allerlei lekkernijen. Er wordt glühwein geschonken, er is gebakken vis, muziek en er is tal van ander vermaak en aanbod. De Stichting Integratie Gehandicapten Texel houdt een loterij ten behoeve van de strandrolstoel Cadweazle, waarvoor ondernemers en anderen tal van leuke prijzen beschikbaar hebben gesteld. Ook is er een loterij van het Rode Kruis, ten behoeve van Serious Request, waarover meer op pagina 15. Ook de opbrengst van de kerstmarkt komt ten bate van een goed doel. Tevens is het mogelijk een bezoek te brengen aan de Peperhof en de Maartenskerk (zie hiervoor pagina 4).