De Texelhopper rijdt sinds zondag elk uur van de boot af het eiland op.
De Texelhopper rijdt sinds zondag elk uur van de boot af het eiland op. Foto: Jeroen van Hattum

Texelhopper rijdt sinds zondag op het eiland

De Texelhopper heeft zondag, op de eerste dag van de proef, 44 ritten met de kleine busjes gehad. Daarvan vertrokken er 41 binnen het vantevoren afgesproken tijdstip en drie waren iets later weg. Alle 44 ritten waren op tijd bij de aankomstplek.

Dat heeft een woordvoerder van de Texelhopper gisteren aan het begin van de middag laten weten. Maandag stonden er bijna honderd ritten met de vier kleine bussen gepland. Zondag gingen er 58 mensen met de busjes mee, gisteren ook bijna 100. Door de start van de proef met het openbaar vervoer vaart er nu sinds zondag met elke boot een gelede bus naar het eiland om de route van lijn 28 te rijden. Hoeveel mensen daarin zaten, is niet bekend. De gelede bus staat rechts vooraan op het benedendek en vertrekt van de boot zodra het voorrangsverkeer weg is. Volgens de woordvoerder hebben tot nu toe alle gelede bussen de boot terug naar Den Helder gehaald. Op Facebook en Twitter zijn de reacties sinds zondag wisselend. Als pluspunt van de bus op de boot wordt genoemd dat er nu niet meer bij kou en regen naar de bus hoeft te worden gelopen, maar dat al aan boord droog kan worden ingestapt. Iemand anders meldt echter dat er weinig ruimte was om met koffers en rollator in- en uit de bus te kunnen stappen op de boot. Reizigers hoeven aan boord niet in de bus te blijven. Voordat de boot afmeert, wordt omgeroepen dat reizigers zich weer naar de bus moeten begeven. De komende dagen is een promotieteam van de Texelhopper aan boord om reizigers tekst en uitleg over de Texelhopper te geven. Er rijden ook controleurs op de gelede bus mee. Die hebben gele jassen aan met het opschrift 'Service en Veiligheid'. Zondag waren er volgens de woordvoerder twee mensen die op de Elemert in Den Burg met de OV-chipkaart in de gelede bus probeerden te stappen, maar die werden tegengehouden. De OV-chipkaart is vooralsnog niet geldig op de Texelhopper. OV-jaarkaarten en OV-chipkaarten voor studenten zijn wel geldig op lijn 28 en lijn 629 (de scholierenlijn) die 's morgens en 's middags een paar keer de route van de oude lijn 29 rijdt. Hoewel geldig, meldde een moeder op Twitter dat haar dochter toch niet kon reizen met de OV-chipkaart voor studenten en moest betalen voor de bus. De kosten van €3,- blijven overigens zowel op Facebook als Twitter geregeld als struikelblok terugkeren. Diverse mensen noemen het te duur voor een rit, vooral in verhouding met kosten die eerst via de OV-chipkaart werden betaald.

De actiegroepen 'Behoud de Bus' en 'Stop de Texelhopper' hebben beiden op hun pagina's op Facebook oproepen geplaatst om klachten bij hen te melden. Ze verzoeken mensen ook door te geven of dezelfde klachten bij de Texelhopper zijn gemeld. 'Behoud de Bus is van plan een eigen dossier aan te leggen om vroeg op te kunnen treden als blijkt dat er aan het Hopperfront klachten worden achterhouden.' De twee comités doen op Facebook een algemene oproep geen klaagzangen af te steken tegen medewerkers van de regiecentrale, de buschauffeurs en mensen van het promotieteam. 'Zij zijn er puur om te helpen.'

Op de site van de Texelhopper (www.texelhopper.nl) zijn sinds een paar dagen alle plekken op het eiland te vinden waar papieren buskaartjes voor de Texelhopper worden verkocht. De wederverkopers zijn te vinden onder de blauwe link 'Ticketverkoop' die op de pagina met informatie over de tarieven is neergezet.