Motie van treurnis over galerie/theetuin

'Geen theetuin, maar een galerie met de mogelijkheid om ook een kopje thee te schenken.' Aldus reageert Astrid van de Wetering (D66) op de commotie die is ontstaan nu bekend is geworden dat de vergunning hiervoor 'van rechtswege' is verleend. Dat betekent dat de gemeente verzuimd heeft binnen de wettelijke termijn te beslissen op haar aanvraag.

'Ik maak dingen van hout en bood die op de stoep te koop aan. Ik dacht: laat ik dit netjes doen en een aanvraag indienen voor een galerietje, zodat ik dat binnen kan doen. Met de mogelijkheid om de bezoekers een kopje thee te schenken. Gewoon een aanvraag die ik anderhalf jaar geleden als burger heb ingediend. Nadat ik de aanvraag had ingediend, kreeg ik van de gemeente te horen dat het niet ging. Ik zei toen: ''Laten we hem maar intrekken en een andere oplossing kiezen: kleinschalige detailhandel.'' Daar is het misgegaan. De aanvraag is niet stopgezet.' Met als gevolg dat de vergunnning alsnog is verleend. Van de Wetering: 'Ach, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Ik voel me ook niet echt prettig bij deze situatie. Maar ik mag mijn houtjes binnen verkopen en daar was het mij om te doen. Die theetuin, waar ik ook koffie en zelfgemaakte appeltaart mag verkopen, daar heb ik op dit moment helemaal geen tijd voor. Trouwens, met twee huizen, Buurtje 3 en 5 kan ik aan twaalf mensen bed & breakfast bieden en mag ik sowieso al thee aan gasten schenken.' Ze benadrukt dat ze de aanvraag als burger heeft gedaan en dat het los staat van haar lidmaatschap van de raad.

Het voorval kwam vorige week ter sprake bij de behandeling van bestemmingplan Oudeschild. Wethouder Hercules gaf toen aan dat de gemeente geen 'theetuinenbeleid' heeft, dat de vergunning normaal gesproken niet zou zijn verleend en dat er geen kans is dat er nog meer theetuinen worden geopend. Bij van rechtswege verleende vergunningen kunnen geen voorschriften worden gesteld en is hetgeen is aangevraagd bepalend voor de inhoud van de vergunning. Van de Wetering zat in de raadscommissie, maar zweeg: 'Ik ben belanghebbend en mocht dus niets zeggen.' Texel2010 neemt het hoog op en kondigt hierover voor de raadsvergadering van woensdag een 'motie van treurnis' aan. De partij vind de gang van zaken 'uitermate betreurenswaardig en vind het schadelijk voor het aanzien van het gemeentebestuur en de politiek'. Om herhaling te voorkomen zou er desnoods een driedubbele controle moeten komen.


Bord Tostilaan direct verdwenen

Het bordje 'Tostilaan' nabij het gemeentehuis in Den Burg is een paar dagen na de onthulling al verdwenen.

Dat melden de OSG-scholieren die het initiatief tot het bordje namen. Ze hebben inmiddels een oproep op Facebook gedaan om het bordje terug te krijgen. De Telegraaf besteedt sinds maandagmiddag op de website ook aandacht aan het bordje.