Wat ik zeggen wou

Werk op feestdagen, recht op toeslag?

Indien u op een erkende feestdag werkt, zoals eerste en tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag, heeft u wellicht recht heeft op een extra toeslag of compensatie. Dit is niet in de wet geregeld maar verschillende cao's voorzien hierin. Zo is in de Horeca CAO geregeld dat er op deze dagen per gewerkt (gedeelte van een) uur één uur vrije tijd ter compensatie tegenover staat. Dit betekent dat indien u drie uur werkt op eerste kerstdag u loon krijgt voor deze drie uur en daarnaast nog eens drie uur vervangende vrije tijd (betaald verlof) krijgt. In de supermarkt cao daarentegen is geregeld dat zowel betaald verlof als uitbetaling van de toeslag (van honderd procent) mogelijk is. Over het algemeen wordt door supermarkten dan ook gekozen voor een uitbetaling van de toeslag over de gewerkte uren op feestdagen.

Heeft u het idee dat u ten onrechte geen of te weinig toeslag dan wel compensatie heeft gehad, wilt u weten welke regels op uw werkzaamheden van toepassing zijn of heeft u een andere vraag voor ons?

Maico Hoefs,

Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord. Rechtswinkel geeft met behulp van juridisch opgeleide vrijwilligers kosteloze rechtshulp. Voor meer informatie: www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl. Bewoners van Texel kunnen hun juridische vragen stellen door te klikken op 'spreekuur Texel'.


Probeerles Artex

Perfect Pilates

Artex kunsenschool geeft dinsdag 16 december een speciale Perfect Pilates probeerles.

Geïnteresseerde mannen en vrouwen kunnen van 10.30 tot 11.0 uur een gratis les volgen onder leiding van Roos Bakker. Perfect Pilates is gebaseerd op de honderd jaar oude methode van Joseph Pilates. 'Core stability', body & mind, spieroefeningen, lenigheid en evenwicht zijn de sleutelwoorden. Een eenvoudige maar toch intensieve en doeltreffende training voor elke leeftijd en zowel voor beginners als gevorderden. Wat kun je bereiken met deze methode? Een strakkere buik en billen, sterke bekkenbodemspieren, een sterke en soepele rug (minder rugpijn), meer lenigheid en flexibiliteit, stabieler en meer ontspannen in je lijf. Deelnemers dienen soepele kleding te dragen. De les vindt plaats in de danszaal van Artex aan het Schilderend. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Artex via 313493.