Provincie onderzoekt terugkeer OV-chipkaart

De provincie Noord-Holland wil onderzoeken hoe een herintroductie van de OV-chipkaart in de Texelhopper organisatorisch en financieel goed kan worden geregeld.

Dat heeft de provincie laten weten in een reactie op de laatste ontwikkelingen rond de OV-chipkaart. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu liet deze week weten dat de OV-chipkaart geldig moet zijn op lijn 28 en lijn 629 (de scholierenlijn), omdat het een landelijk betaalsysteem is. Volgens een woordvoerder wil de provincie bekijken hoe de OV-chipkaart op zowel beide lijnen als in de kleinere bussen (die van te voren gereserveerd moeten worden) kan worden toegepast. Mansveld spreekt over een periode van drie tot vier maanden dat de OV-chipkaart weer geldig moet zijn op Texel. De provincie noemt nog geen termijn, omdat het volgens een woordvoerder niet in te schatten is hoe lang de terugkeer van de OV-chipkaart kan duren.

Het betekent dat de OV-chipkaart vanaf komende zondag 14 december, als de Texelhopper van start gaat, in ieder geval nog niet te gebruiken is. Mansveld noemt dat 'geen fraaie oplossing' en laat het daar verder bij. Het eenheidstarief van €3,- per rit blijft in stand, ook als de OV-chipkaart weer in de lucht komt. Volgens een woordvoerder van de provincie is daar verder geen discussie over met het ministerie. De provincie wil ook bekijken hoe een herintroductie van de OV-chipkaart het beste valt te combineren met het monitoren van het verloop van de Texelhopper. De monitoring moet onder meer uitwijzen of het aantal reizigers de komende twee jaar toeneemt, één van de doelstellingen van de proef met het openbaar vervoer. Het actiecomité Behoud de Bus van Tsipora Pereira zegt verheugd te zijn dat de OV-chipkaart niet verdwijnt. Volgens het comité zou de vaste ritprijs van €3,- op lijn 28 ook moeten vervallen. Het comité pleit ervoor dat een kilometertarief gehandhaafd blijft.

Mensen die vanaf zondag op Texel met de bus reizen, kunnen in ieder geval een Texelhopperkaartje kopen of betalen met de Texelhopperpas. De kleinere busjes moeten minstens een uur van te voren worden gereserveerd, voor lijn 28 en lijn 629 is dat niet nodig. De Texelhopperpas wordt op die lijnen gescand en de rekening wordt na afloop via een automatische incasso geïnd. Bij het bestellen van een kleine bus hoeven reizigers enkel het nummer van de Texelhopperpas door te geven. De rekening wordt daarna ook via een automatische incasso geïnd.

Papieren kaartjes kunnen gekocht worden bij de buschauffeur, wederverkopers op Texel of Connexxion in Den Helder. Op de lijnen 28 en 629 kan verder ook gereisd worden met de OV-studentenkaart en de OV-jaarkaart. Reizigers kunnen tevens een maandabonnement kopen voor €90,- per maand. Dat geeft recht op onbeperkt gebruik van de lijnen 28 en 629 en vijftig ritten per kalendermaand met de kleinere bussen die gereserveerd moeten worden. Mensen die al een OV-abonnement hadden op Texel kunnen volgens de provincie een abonnement op de Texelhopper krijgen voor de prijs die ze nu ook al voor het abonnement betaalden.