De TukTuk Express Texel opereert al jaren vanaf het terrein voor de CIV op de haven van Oudeschild.
De TukTuk Express Texel opereert al jaren vanaf het terrein voor de CIV op de haven van Oudeschild. Foto: Holland Tuktuk

'Goedlopend bedrijf exploitatie ontnomen'

'Een welkome aanvulling op de toerstische voorzieningen op het eiland', zei wethouder Peter Bakker bij de officiële start van de TukTuk Express Texel in 2008. Bijna zeven jaar later verdrijft het nieuwe bestemmingsplan Oudeschild de karretjes van de haven .

'Het kan niet zo zijn dat een goedlopend bedrijf na zeven jaar de mogelijkheid van een exploitatie wordt ontnomen', deed raadsvrouw Monica Ligtenberg namens exploitante Anita Huisman woensdagavond een beroep op de raadscommissie om het bestemmingsplan aan te passen. Ligtenberg vertelde hoe Huisman compleet werd overvallen door het besluit om de TukTuk Express, die opereert vanaf het terrein van de CIV, niet meer toe te staan. Ze was nog net op tijd om in de aanloop naar de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan een zienswijze in te sturen, die haar het recht gaf woensdagavond in te spreken. Hoewel nooit officieel een vergunning is verleend, is de toestemming verleend door Rijkswaterstaat, destijds de beheerder van de haven. Nu dat beheer is overgegaan naar de gemeente, zijn zaken anders komen te liggen. Zo zijn de tuktuks bijvoorbeeld niet opgenomen in de havenvisie en blijkt de verhuur van roerende goederen, zoals de tuktuks, niet toegestaan op de haven. Wat bij Dries Veltkamp (PvdA) de vraag opriep waarom de verhuur van fietsen dan wél is toegestaan. Reden is volgens wethouder Hercules dat fietsenverhuur als detailhandel wordt aangemerkt, wat op de haven is toegestaan. De politiek toonde zich niet gelukkig met de situatie. 'In het Ontwikkelingsplan Noord-Holland Noord staat dat de TukTuk een positieve ontwikkeling is, met name voor de werkgelegenheid. Als de gemeente geen vergunning verleent zit ze echt in de problemen', zei Cees Hoogerheide (Sterk Texel). 'Als de TukTuk niet meer mag, wat mag er dan nog wél op de haven', vroeg Jur Schuiringa (VVD). Hij memoreerde onder meer het ontwikkelingsplan van Ingmar Veeger en Sandor Mantje. 'Mag dit volgens het bestemmingsplan wel of niet? Wat mogen we de komende tien jaar nog verwachten?' Hoogerheide deed de suggestie de haven uit het bestemmingsplan te halen en aan te houden.' Hercules adviseerde dit niet te doen. 'Op het moment dat de raad naar andere mogelijkheden voor beheer en exploitatie wil, moet er toch een wijziging van het bestemmingsplan komen en een procedure worden gevoerd.' Jaap Vlaming (GL) zag wel in dat de tuktuks niet gerelateerd zijn aan de haven. 'Maar waar is het dan wel aan gerelateerd? Aan de weg, maar daar mag je ze niet neerzetten.' Hij sprak de hoop uit een wat 'eleganters te zien dat de doem die er nu op lijkt te liggen'.

Het nieuwe bestemmingsplan leidde tot weerstand van de exploitanten van hotel De Zeven Provinciën en het Stoombootkoffiehuis, die hun (ver)bouw- en uitbreidingsplannen getorpedeerd zagen. Adviseur Mayke Veeger sprak over het ontnemen van rechten. Het Stoombootkoffiehuis loopt volgens haar 32 slaapplaatsen mis, goed voor een €320.000,- aan planschade. Volgens de wethouder heeft de gemeente er nog niet over kunnen oordelen. Namens de Texelse Visspecialist kaartte ze de beperking van de terrasgrootte aan tot maximaal 70 vierkante meter. Maar volgens Hercules vloeit dit vooruit uit de privaatrechtelijke overeenkomst die de exploitant met de gemeente heeft getekend. Maar volgens Veeger liet de eigenaar hem geen andere keus.