Geholpen door zusje Astrid maakte Bram van den Boomen van Lego een adventraam.
Geholpen door zusje Astrid maakte Bram van den Boomen van Lego een adventraam. Foto: Gerard Timmerman

Kerststal van Lego

De kerstmarkt, de ijsbaan, de kerk, de fanfare die kerstliedjes onder een lantaarn speelt en zelfs Jozef en Maria bij de halte van de Texelhopper zijn te zien in de levende kerststal die Bram van den Boomen, geholpen door zusje Astrid, van Lego heeft gemaakt.

De voorstelling in de vensterbank op Kotterstraat 8 is één van de 24 adventramen die te zien zijn in Oosterend, waar volgens een oude traditie op 1 december de adventkalender van start is gegaan. 24 Bewoners hebben hun creativiteit gestopt in het maken van een kerstraam. De ramen worden versierd in kerst- of winterthema en zijn 's avonds verlicht. Tot en met 1 januari zijn de ramen te zien op onderstaande adressen.

Jongste deelnemer is de 12-jarige Bram van den Boomen, die op 1 december de primeur had. Nadat zijn moeder Jantien vorig jaar al een groot adventraam had gemaakt, ging hij de uitdaging aan om nu zelf een adventraam te maken van Lego. Hij speelt er graag mee en maakt er de meest bijzondere dingen van. Onder zijn handen - en een beetje geholpen door zijn zusje - verrees Oosterend in het klein, een dynamische voorstelling waarbij Sinterklaas inmiddels heeft plaatsgemaakt voor de kerstman en die steeds verder wordt uitgebreid. Alles mooi uitgelicht, zodat je het 's avonds goed kunt bekijken. Tot een uur of negen, dan is het bedtijd en gaan de lichtjes uit.

De organisatie van de adventkalender nodigt iedereen uit een rondje door het pittoreske Oosterend te maken en de adventramen te bewonderen. Tot de kerst komt er elke dag eentje bij. Ook voor kinderen leuk, bijvoorbeeld om een route door het dorp te bedenken en de ramen te bekijken.

Hiernaast de deelnemers.

1 dec. Fam. vd Boomen, Kotterstraat 8.

2 Thea v.d. Zee, Peperstraat 42.
3 Corna Makelaar, Blazerstraat 3        .
4 Thea Schäfer, Oesterstraat 1
5 Erna Drijver, Achtertune 26 .
6 Ellen Douma, Mulderstraat 21
7 Nelly Bergmans, Verlorenkost 10 .
8 Astrid Witte, Verlorenkost 6 .
9 Pieta Daalder, Cor Bremerstaat 4 .
10 Corine Rikkenberg, Robbepad 11 .
11 Lia Eldering, Ankerstraat 28 .
12 Annie Vlaming, Achtertune 10 .
13 Shirley v.d. Meulen, Peperstraat 12 .
14 Linda Boon, Kerkstraat 9 .
15 Hanneke Legierse, Botterstraat 31 .
16 Anita Staak, Cor Bremerstraat 7 .
17 Anika Stark, Ankerstraat 11 .
18 Mike Brouwer, Schoolstraat 25 .
19 Kirsten v.d. Boomgaard, Kerkplein 6 .
20 Diana Kooiman, Slotskolk 20 .
21 Colinda Brouwer, Schoolstraat 13
22 Karin Brans, 't Hof 6
23 Janine Robberse, Schoolstraat 19 .
24 Janny van der Graaff, 't Hof 2 .


Dienst Cisca Stark

Dominee en oud-Texelse Ciska Stark is voorganger in de dienst op zondag 14 december in de Burght, aanvang 9.30 uur. Ze doceert als theologe Homiletiek aan de Protestantse Theologische Universiteit te Amsterdam. Een uitleg van Homiletiek is: gesprek, gezelschap, onderhoud en omgang.