Waddenfonds geeft drie miljoen aan Texel

Texel heeft uit het Waddenfonds iets meer dan drie miljoen euro aan subsidies ontvangen voor vijf projecten op en rond het eiland.

Het grootste deel - €1,787.810 - is toegekend aan de Stichting Zilte Zones om te experimenteren met de teelt van kokkels in polder Wassenaar bij De Cocksdorp. De stichting wil onderzoeken of de teelt van kokkels op 'verziltende en marginale landbouwgronden' op termijn rendabel kan worden gemaakt.

De proef gaat vier jaar duren en als het succesvol is, kan de teelt van kokkels op verzilt land op meer plaatsen en op grotere schaal langs de Waddenkust worden voortgezet. Staatsbosbeheer is bereid mee te werken aan de proef en heeft twee hectare van polder Wassenaar beschikbaar gesteld. Na afloop moet het hele gebied van zeventien hectare als zilt natuurgebied worden ingericht. Met de proef is in totaal €2,7 miljoen gemoeid.

De Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp kan rekenen op een bijdrage van €99.000,- uit het Waddenfonds om De Cocksdorp te laten uitgroeien tot het eerste Delta-dorp van Nederland. Er wordt al langere tijd gewerkt aan plannen om op diverse plekken in het dorp water een belangrijke rol te laten spelen, zodat De Cocksdorp aantrekkelijk blijft voor toeristen om er langs te gaan. Dat moet er mede toe bijdragen dat De Cocksdorp een aantrekkelijk dorp blijft om te wonen en te werken. De €99.000,- is de helft van de totale kosten van het project.

Zoetelief Texel Holding krijgt een bedrag van €216.300,- voor de realisatie van een duurzaam vakantiepark. Dat project heeft de naam Solar Village Texel gekregen. Bedoeling is dat tien vakantiehuizen worden voorzien van zonnepanelen, warmtepompen, smart grid, eventueel een brandstofcel en extra isolatie. Dat moet ertoe leiden dat de huizen evenveel energie gaan opwekken als dat er verbruikt wordt. De subsidie van het Waddendfonds is bedoeld voor de smart grid en een paviljoen dat bij de vakantiehuizen moet komen om de duurzame technieken aan anderen te presenteren. Smart grid is de naam voor technologie die aanbod en afname van energie aan het elektriciteitsnet op een slimme manier aan elkaar koppelt.

Texel Loyaal krijgt €89.021,- voor de ontwikkeling van Texelpoints.Dat is het digitale puntensysteem waarmee mensen punten kunnen sparen als ze op het eiland geld besteden en met die punten kunnen ze dan ook weer hun voordeel doen op het eiland. Het systeem is opgezet om binnen de toenemende digitalisering het contact tussen Texelse bedrijven en consumenten in stand te houden. Texelpoints moet er ook voor zorgen dat de toeristische markt op het eiland niet teveel door grote landelijke boekingssites wordt bepaald.

Het Waddenfonds heeft ook €893.160,- toegekend aan Bluewater Energy Services voor de proef met de getijdencentrale die volgend jaar in het Marsdiep moet plaatsvinden. De proef moet leiden tot betrouwbare en robuuste oplossingen om in de toekomst getijstroomparken bij kustgemeenschappen te realiseren. De stroom die straks in het Marsdiep wordt opgewekt, wordt aan Texel geleverd.