Polder Wassenaar bij De Cocksdorp in de winter.
Polder Wassenaar bij De Cocksdorp in de winter. Foto: Ton Zegers

Zilte kokkels in polder

Een deel van polder Wassenaar bij De Cocksdor gaat tot en met 2018 dienst doen als proefterrein voor de binnendijkse teelt van kokkels. Het project kan van start nu er een subsidie van €1,7 miljoen uit het Waddenfonds is toegekend.

Het gaat om een deel van circa twee hectare in het zuiden van de 17 hectare grote polder. Rikus Kieft van Kieft Noord verwacht dat in het najaar van 2015 de eerste graafwerkzaamheden worden verricht, waarna de teelt van kokkels kan beginnen. Voor die tijd wordt het vergunningentraject doorlopen.

De proef moet praktijkervaring opleveren in de teelt van kokkels op het land. Polder Wassenaar is daar volgens de initiatiefnemers een geschikt gebied voor omdat het ingeklemd ligt tussen zoet en zout water. Een haalbaarheidsonderzoek van Royal HaskoningDHV leerde eveneens dat de polder geschikt is om kokkels te telen. Bedoeling is dat er kokkels uit de Waddenzee worden gebruikt. 'Het is een reststroom van kleine kokkels die via handkokkelaars worden aangevoerd, maar niet groot genoeg zijn voor de consumptiemarkt.' Bekeken wordt of de kleine kokkels op het land alsnog tot wasdom kunnen komen en op een geschikt moment geoogst kunnen worden.

De uitvoering van het project is in handen van de Stichting Zilte Zones waarvan oud-burgemeester Klaas Dankert van de Friese gemeente Het Bildt voorzitter is. Er wordt verder meegewerkt door Staatsbosbeheer op Texel (eigenaar van de grond), het NIOZ, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Meromar Seafoods BV in Harlingen. Het project krijgt een klankbordgroep met daarin de waterwerkgroep uit De Cocksdorp, de Waddenprovincies Noord-Holland, Friesland en Groningen, waterschappen, drie provinciale landschappen, LTO en vertegenwoordigers van het programma Naar Een Rijke Waddenzee. De laatste is het best te omschrijven als een organisatie van een hoop partijen die zich inzetten voor een gezonde en veerkrachtige Waddenzee. De kosten worden betaald door Waddenfonds, bedrijfsleven en de provincies Noord-Holland en Groningen. Bedoeling is dat Hollands Noorderkwartier ook meebetaalt, maar dat moet bestuurlijk nog worden goedgekeurd.

De proef moet onder meer uitwijzen hoe vers zeewater zonder pompenergie op het land kan worden gebracht, hoeveel verversing van zeewater nodig is, wat de effecten van slib zijn en onder welke omstandigheden de kokkels op het land in leven blijven. Het betreffende gebied ligt achter een dijk, maar vóór de wat grotere dijk verderop in het landschap die de primaire waterkering is.

Teelt van kokkels op het land is niet nieuw. Het gebeurt al op verzilt land in Friesland en dat heeft onder meer geleerd dat de opbrengst van kokkels twee keer zo hoog kan zijn dan de opbrengst van pootaardappelen. Bedoeling is dat Wassenaar na de proef tot zilt natuurgebied wordt ontwikkeld. Dat is Staatsbosbeheer al langer van plan, maar SBB heeft tot nu toe geen mogelijkheden dat zelfstandig uit te voeren. Bij het inrichten van de polder voor de proef wordt er meteen rekening mee gehouden dat het in de toekomst een zilt natuurgebied moet worden.