Voorafgegaan door Dirk Westerlaken wordt het nieuwe pad naar de bunker gevolgd.
Voorafgegaan door Dirk Westerlaken wordt het nieuwe pad naar de bunker gevolgd. Foto: Jeroen van Hattum

Pad naar bunker

officieel geopend

Met het openen van een hek heeft Dirk Westerlaken zaterdag het nieuwe pad naar de bunker op Loodsmanduin officieel in gebruik genomen. De opening was onderdeel van een middag die geheel in het teken van het Loodsenproject stond.

Herman Ridderinkhof, voorzitter van de stichting Loodsen door het Landschap, liet weten dat het nieuwe pad naar de bunker het eerste concrete resultaat is sinds het Loodsenproject vorig jaar een subsidie van €1,4 miljoen uit het Waddenfonds kreeg. In totaal kwam er een budget van €2,3 miljoen voor elf deelprojecten doordat ook de provincie Noord-Holland en anderen op basis van het projectplan geld beschikbaar stelden.

Het nieuwe pad naar de bunker is ongeveer 650 meter lang en vervangt de trap die er eerst naar boven liep. Het pad is volgens Bart Witte van Staatsbosbeheer geschikt voor mensen in een scootmobiel, voor mensen die met een rollator lopen en kinderwagens. Hij benadrukte dat het geen mindervalidepad is zoals het pad naar De Slufter. 'Dan had het twee keer zo lang moeten zijn en zigzaggend door het landschap moeten gaan.'

Voor Westerlaken was het openen en het rijden over het nieuwe slag een emotioneel moment: vroeger kwam hij vaak bij de bunker, maar als gevolg van zijn handicap was hij de laatste jaren niet meer bovenop het duin geweest.

Rondom de bunker zijn tegels aangelegd, zodat mensen in een scootmobiel of met een rollator er een rondje kunnen maken om van alle kanten het uitzicht te bekijken. Tussen het nieuwe terras en het pad is een veerooster aangelegd, zodat koeien en paarden in het gebied niet plotseling bij de bunker opduiken.

Onderweg werden twee houten banken onthuld die het Texelfonds heeft geschonken. De ene bank staat boven bij de bunker en de andere halverwege het pad. Daar is een extra verharding gemaakt, zodat mensen in een scootmobiel ook bij het bankje kunnen komen zonder vast te komen zitten. Dirk Vinke onthulde beide banken die Staatsbosbeheer liet bouwen bij de Novalishoeve en die de komende tien jaar ook door mensen van de Novalishoeve worden onderhouden.

Witte liet weten dat in het pad circa 35.000 gebruikte klinkers en zo'n 1400 gebruikte stoepbanden zijn verwerkt. Hans Zuidema maakte van kastanjehout de houten balustrades aan de zijkanten. Tatenhove legde het pad de afgelopen maanden aan. De kosten waren bij elkaar ongeveer €18.000,-.

Door de komst van het nieuwe pad is het bestaande 'Paal 9 paadje' dat vlakbij het nieuwe pad begon officieel geen wandelpad meer. Tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan Den Hoorn een week geleden uitten diverse Hoornders daar hun zorgen en ongenoegen over. Volgens Witte geldt binnen het nationale park de regel dat er bij de aanleg van een nieuw pad elders ter compensatie een pad moet verdwijnen. Het opgeheven wandelpad ligt er nog gewoon, maar staat nu toe boek als route voor de brandweer en werkweg voor Staatsbosbeheer. Het nieuwe pad stond ook op de wensenlijst van het nationaal park.

Een volgende ontwikkeling bij de bunker is een periscoop waarmee bezoekers 'over Den Helder en over zee' kunnen uitkijken. Bedoeling is dat Expotise daar na het broedseizoen mee aan de slag gaat. Bedoeling is ook dat de historie van de bunker en het landschap ter plekke nog nader belicht gaan worden.