Kredietverstrekking gevoelig punt raad

'Ik dacht even dat we een nieuwe bank hadden opgericht. Ik denk dat menig relatiebeheerder van de Rabobank jaloers is dat u zomaar een krediet kunt verstrekken.' Zo reageerde Veronne Koot (Texels Belang) op het voorstel van b en w om het college het mandaat te geven om verenigingen en stichtingen een rentedragende lening van maximaal €500.000,- te verstrekken.

Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon, zei wethouder Hercules, want volgens de oude regeling 'investeringskredietregelgeving culturele verenigingen Texel' is het college nu al gerechtigd dergelijke leningen te verstrekken. Maar met de in werkingtreding van de wet Markt en Overheid per 1 juli moet de regeling, die destijds was geschreven op een typemachine, worden ingetrokken en aangepast. Volgens de nieuwe gedragsregeling moeten alle kosten voor de lening worden doorberekend aan degene die de lening neemt. Dat betekent de rente, maar ook bijkomende kosten. Met deze regeling begeeft de gemeente zich enerzijds op de markt van financieringsverstrekkers, waarbij de voorwaarde geldt dat de gemeente niet mag concurreren of staatssteun mag verlenen. Anderzijds mag de gemeente kredieten verstrekken om bepaalde activiteiten die als gewenst worden gezien te stimuleren en te sturen. 'Het kan een goed middel zijn om bepaalde beleidsdoelen te bevorderen of realiseren.' Voor de gemeente zijn er geen directe financiële consequenties, anders dan bij subsidieverlening drukt een kredietverstrekking niet op de gemeentebegroting. De uren en overheadkosten worden gedekt door een opslag op de rente. In theorie dan, want dan moet de vereniging of stichting waaraan de lening wordt verstrekt wel de rente-, aflossings- en andere verplichtingen voldoen. Want ook al stelt de gemeente heel stringente voorwaarden zoals aflossing in tien jaar, toch kan het misgaan. En dan zit de gemeenschap met de gebakken peren. 'Ik denk niet dat wij dit op Texel willen', doelde Koot op het mandaat van een half miljoen aan het college. Steun kwam van verschillende kanten. Peter van Sijp (VVD): 'Een vrij verstrekkend mandaat.' Hij vroeg het college waarom er geen raadsbesluit ten grondslag moeten liggen aan dit soort bedragen. Wethouder Hercules: 'We hebben dit niet verzonnen, het ligt al jaren zo vast in de bestaande verordening.' Aanleiding voor de aanpassing is een aanvraag voor het isoleren van het dorpshuis, overigens geen half miljoen, maar volgens de wethouder iets meer dan tien procent van dat bedrag. 'Door verduurzaming van het gebouw gaat de energierekening omlaag en krijgen we dat geld op den duur weer terug en kan het dorpshuis meer uitgeven aan datgene waarvoor ze zijn: het dorp bij elkaar houden.'

Dat het nuttig is om dit soort leningen te verstrekken, zag de commissie in. Maar die voelt niets voor een mandaat van een half miljoen. Van Sijp kondigde aan om in de eerstvolgende raadsvergadering met een amendement te komen, waarin wordt voorgesteld dat de raad het college mandateert voor het verstrekken van leningen van maximaal €50.000,-. Wat betekent dat bij hogere leningen de raad er over gaat besluiten.