Duindorp Texel heeft een plan voor het revitaliseren van De Koog.
Duindorp Texel heeft een plan voor het revitaliseren van De Koog. Foto: Archief Texelse Courant

Projectplan duindorp 1 juli klaar

Burgerinitiatieven zijn spaarzaam, maar als ze de gemeente bereiken wil de raad die graag omarmen. Maar het inpassen van het burgerinitiatief van Duindorp Texel voor de revitalisering van De Koog in Planet Texel plaatst de raad al enige tijd voor hoofdbrekens.

'Duindorp Texel' wil De Koog de sfeer van duindorp en de kenmerken de verbinding met de zee teruggeven. 'Zelfbewust in duurzaamheid en met de seizoenen mee bewegen, gemeenschappelijke uitstraling in historie, cultuur, natuur en sportief tot in de kern. Geen kwantiteit maar verhoging van de kwaliteit is de basis van het project', zei Jan Wolter Timmerman, die woensdagavond insprak ten overstaan van de raadscommissie. Bovenaan de prioriteitenlijst staat een presentatie van Planet Texel, die ook een 'vergezicht' voor De Koog heeft bedacht. Tweede op de lijst staat betere bereikbaarheid van het strand, ook voor minder validen, door herinrichting van de Badweg en aansluiting op de Zeereep. Verder: herinrichting van dwarsverbindingen van de Nikadel met de Dorpsstraat, 'My Texel Beach', gevelontwikkeling en beeldbepaling Dorpsstraat, uitwerking waterhuishouding en herinrichting Brink, kop Zuid en de parkeerplaats Nikadel. Andere ambities zijn een plan voor de Ecohof, de seizoensbestemming camping Kogerstrand met dubbeldeks parkeerplaats, een zoetwaterfabriek en de waterhuishouding zuidwestelijk van De Koog. Daarnaast is er Planet Texel, de vergezichten die een leidraad vormen voor ontwikkelingen op het eiland. Een 'overkoepelende' paraplu, waarvan verschillende projecten in verschillende stadia verkeren. Zoals de veerhaven, de Prins Hendrikdijk, Waalenburg en dus ook De Koog 'Duindorp Texel'. Het advies is dat de raad €30.000,- beschikbaar stelt om de resultaten van Planet Texel vast te leggen en te communiceren. Voor het onderdeel De Koog uit Planet Texel krijgt een extern bureau opdracht een projectplan op te stellen dat vóór 1 juli 2015, op basis waarvan initiatieven ter hand kunnen worden genomen. De kosten voor dit plan zijn €60.000,-.

Wethouder Hercules zegde toe zich vóór de raadsvergadering te zullen buigen over de 'deelprojecten' die Stichting Duindorp heeft ingebracht en aangeven of die meegenomen worden van het projectplan.