Achter de schermen

Nationaal Park

'Nog ff naar aanleiding van het duinpark artikel in de @texelsecourant, neem van mij aan, Han Lindeboom sluit heel #Texel hermetisch af.' Aldus een cynische tweet vanaf de TX10. De verzender heeft het duidelijk niet begrepen op de nieuwe voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel. Ook een verwijzing naar de sluiting van visgronden. Maatregelen waarover verondersteld wordt dat Lindeboom, directielid Wetenschap bij IMARES, er de nodige invloed op heeft uitgeoefend. Menig visser heeft hem dat niet in dank afgenomen. Dus nu diezelfde Han Lindeboom voorzitter van het Nationaal Park is, zal het met het duinpark wel dezelfde kant op, is de redenatie van 'TX10'.

Na een half jaartje achter de schermen te hebben gewerkt, trad Lindeboom vorige week naar buiten in een paginagroot interview. En nam stelling in. 'Ik heb niets met mountainbikers en kom ze liever niet tegen als ik wandel. Dan wil ik lekker van de rust en de natuur genieten.' De opmerking leidde er toe dat een jonge moutainbiker ongerust zijn vader aanklampte. 'Mogen we nu helemaal niet meer mountainbiken in de natuur?' Zo erg is het ook weer niet. Lindeboom: 'Als er veel mensen zijn die wél willen mountainbiken, dan kunnen we daar op bepaalde plekken wel akkoord mee gaan. Mits het zich tot die zones beperkt.' Op de klankbordbijeenkomst bleek dat Lindeboom zich als wandelaar ook ergert aan passerende 'hijgende en zwetende' hardlopers. Wat hem betreft beperkt ook die activiteit zich tot voorgeschreven delen van het duinpark. 'Ik mis een stiltegebied waar je bijvoorbeeld geen ruiters, fietsers of hardlopers tegenkomt.'

Vooralsnog de persoonlijke visie van de nieuwe voorzitter, die de reputatie heeft een gedreven man te zijn. Met zijn komst waait er duidelijk een nieuwe wind door het nationaal park. Wellicht niet verkeerd, voor een instantie die een wat ingedut bestaan leek te leiden. In hoeverre Lindebooms visie wordt gedeeld met andere bestuursleden werd vorige week niet duidelijk. De meeste waren er namelijk niet, waarmee het bestuur geen al te best signaal af gaf. In dat bestuur zetelen de gemeente, TOP, Staatsbosbeheer, Ecomare, IVN en natuurorganisaties. Het werpt de vraag op: wie vertegenwoordigt de gebruiker eigenlijk? De druk om het natuurpark te gebruiken voor sport en recreatie neemt steeds groter vormen aan. Als je dat recreatieve gebruik wilt reguleren, heb je wel draagvlak nodig bij die gebruikers. Maar als die het gevoel hebben dat ze niets hebben in te brengen, wordt het volgens mij nooit wat.

Gerard Timmerman