Anders bekeken

Voorspel

Sinterklaas staat in de kamer en vier zwarte pieten zitten om hem heen. Mooie pieten met rode fluwelen mutsen met gouden ringen en witte kragen en grote veren parmantig in de lucht. Ze lachen me toe. In de bak van restanten lappen bij Oosterhof wonen vond ik een mooi rood gordijn en boven op zolder een oud gehaakt sprei. Ik moet denken aan Toon Hermans en schiet in de lach, een grote zak met ouderwetse watten doet de rest. In de zwarte pieten van mooi karton, zitten cadeaus voor de jeugd met aanhang. Met rode konen tracht ik leuke anekdotes aan te halen van het afgelopen jaar. De schoonzoon krijgt een prijzenkast, ja van een oude schoenendoos geknutseld, hij is goed in sport en dat moet Sint maar eens belonen toch? Hij vraagt een springtouw, nou daar kan Jozien wel een leuk gedicht van in elkaar draaien. Ik heb er schik in, een pot thee erbij en hup weer een gedicht uit de printer. Er moet altijd een cadeau gezocht worden op pakjesavond, ik denk dat ik het maar eens extra moeilijk maak, het kippenhok misschien? Moeten ze Arie haan maar eens onder zijn kont kietelen.

Het voorspel is leuk, het maakt je warm voor hetgeen wat komen gaat. Elkaar kietelen, dat is een goede bezigheid, elkaar plezieren, veren in de kont steken, dat mag van Sinterklaas een keer in een jaar. Voor de dochter wat lingerie, ze hoeft niet als Doutzen Kroes op de catwalk met een grote verentooi, maar tegenwoordig is er een hoop moois te koop voor pittige jonge billen. Nee, dan de jongste, die vroeg thermo ondergoed, ja met dit weer buiten word je niet broeds. Dan is een lange onderbroek geen overbodige luxe.

Voor manlief heb ik een mooi cadeau, ik haalde het van Marktplaats, hij heeft wel iets moois verdiend. De hele week op zee, of het hard waait, regent, altijd vol goede moed aan boord. Ik moest ervoor naar Boxtel, een mevrouw met een zachte G met de mooiste baardmankruiken, barometers, kompassen , blauwe borden en beelden. Ik stond er gewoon met het water in de mond in het rond te kijken.

Ze opende een kistje, prachtig notenhout, en haalde het cadeau voorzichtig voor de dag. Met zorg toonde ze alle kanten en liet het merk van de maker uit Londen zien. 'Waarom heet dit eigenlijk zo? Weet u dat?', vraag ik aan de vrouw. 'Het schijnt een zesde te zijn van de gradenboog', legt ze uit. 'Het heeft niets met sex te maken hoor.' Ik schiet in de lach en zit zingend in de auto als ik terug rij naar ons eiland. Mijn voorspel was mooi, laat de oude Sint maar komen...

Jozien