De Wolf tegenstander Sijbrands

Jos de Wolf is één van de 32 tegenstanders van Ton Sijbrands tijdens diens wereldrecordpoging Blind-simultaandammen. Op 18 december neemt de Internationaal Grootmeester het in Alkmaar op tegen 32 dammers tegelijk, zonder dat hij de borden kan zien. 'Het is alsof hij blind 32 schilderijen in detail onthoudt', legt De Wolf uit.

De Wolf was bij een zelfde recordpoging van Erno Prosman in Gouda in 2012. 'Ik wilde beide dammers de zelfde kansen geven, ik ga winnen', zegt hij met een knipoog. Sijbrands kent hij van bezoeken die de bekendste dammer van Nederland bracht aan de damclub op Texel.

'Ik denk dat we nog wel even met elkaar kunnen praten, dus ik neem wel wat oude verslagen mee. Aan de recordpoging word je niet zo maar toegelaten overigens. Je moet een bepaalde rating hebben. Ik ben blij dat ik één van de uitverkorenen ben', vervolgt de Texelaar.

Tijdens de wedstrijd zit Sijbrands in een afgesloten kamertje. De scheidsrechter loopt van bord naar bord en krijgt de zetten doorgegeven door Sijbrands - een dambord is verdeeld in rijen van nummers en rijen van cijfer- zodat iedere locatie aangegeven kan worden.

Sijbrands ziet de borden - en dus de stenen - niet en mag ook geen notities maken. Hij dient alle 32 borden dus in zijn hoofd te prenten.

'De recordpoging slaagt wanneer Sijbrands een bepaald percentage haalt, ik geloof zeventig procent. Bij het dammen hebben we hele simpele puntentelling. Je krijgt 2 punten voor een winstpartij, 1 voor een gelijkspel en 0 voor een verliespartij. In totaal zijn er dus 64 punten te halen, waarvan hij 70 procent moet halen.

Bovendien mag hij maar een van tevoren vastgesteld aantal foute zetten doen - een zet die niet kan omdat er bijvoorbeeld geen steen staat op de plaats die hij aangeeft', legt De Wolf uit.

In totaal duurt de wedstrijd ongeveer 48 uur die Sijbrands aaneengesloten zal dammen.

'Voor ons staan er gelukkig veldbedjes, zodat we er even tussenuit kunnen. Hij heeft die luxe niet.' Tijdens de wereldrecordpoging is tevens aandacht voor het goede doel. De organisatie zal namens Sijbrands een donatie doen in het glazen huis in Haarlem.

De recordpoging van de grootmeester is live te volgen via www.kndb.nl. Op deze website ziet de bezoeker wel wat Sijbrands niet ziet, namelijk alle borden met de stand van zaken van dat moment.

Ook de partij van De Wolf is via de website van de Koninklijke Nederlandse Dambond te volgen.