Inhaalslag bij

jaarafrekening TE

De administratieve verwerking bij TexelEnergie zorgde dit jaar voor veel problemen. Veel jaarafrekeningen konden niet tijdig konden worden verstuurd, met als gevolg onder meer mopperende klanten. 'Heel vervelend, het gevolg van een opeenstapeling van oorzaken', zegt directeur Job Stierman. Gelukkig is volgens hem het eind van de problemen in zicht.

Stierman: 'De energiesector werkt met complexe software. Met als kenmerken: massaliteit van transacties, waarborging van de privacy, veel gedetailleerde bewerkingen per klant, continuïteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid. Daarvoor werken we sinds enige tijd samen met de Duurzame Energie Unie (DE Unie), waarvan TexelEnergie mede-oprichter is. Probleem is dat onze vorige provider gegevens heeft laten vervuilen. Ten tweede is het afgelopen jaar veel wet- en regelgeving veranderd, waardoor de berekening veel moeilijker is geworden. De derde complicatie is dat er veel slimme meters zijn geïnstalleerd. Met de oude meters werd uitgegaan van een schatting, maar nu komt de precieze stand binnen. Dat leidt tot dermate grote verschillen op de jaarafrekening, dat we die niet zo naar de klant kunnen sturen. Elke factuur moeten we daardoor apart bekijken. Handwerk waar je helemaal kriegel van wordt. Ook speelt er nog een verschil in belastingtarief tussen 2013 en 2014. Maar welke energie is vorig jaar verbruikt en welke dit jaar? 'Een enorme puzzel, waardoor we achter lopen met het versturen van jaarafrekeningen. Onze mensen werken keihard, maar kunnen er ook niets aan doen. Gelukkig is het eind in zicht, we zijn volop bezig de jaarafrekeningen af te ronden. Als er geen rare dingen meer gebeuren dan hebben onze klanten de eindafrekening nog dit jaar in de bus.' Ten slotte, Stierman: 'Ik ben zelf net voor de tweede keer lid geworden van TexelEnergie. Ik was al klant in Amstelveen, nu dus ook op Texel. Want TexelEnergie blijft natuurlijk een prachtig bedrijf Er zijn ook allerlei positieve ontwikkelingen, daar komen we volgende week op terug.'


Jaap de Graaf-bokaal

In manege Akenburg wordt op zondag 21 december een kersteditie van de Jaap de Graaf-bokaal gehouden. Mensen met een aanspanning die graag eens een dressuur- en een vaardigheidsproef willen rijden kunnen zich nu voor 15 december opgeven. Na afloop volgt de de prijsuitreiking met een hapje en een drankje. Voor inlichtingen en opgave: Johanna v.d Zwaag op telefoonnummer 313551.