Gesprekken gestart over OV-chipkaart

Gedeputeerde Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland heeft gesproken met een directeur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het vervallen van de OV-chipkaart als de Texelhopper van start gaat.

Dat heeft een woordvoerder van de provincie desgevraagd laten weten. Het gesprek kwam voort uit opmerkingen van staatssecretaris Mansveld dat zij nog eens met de provincie over de OV-chipkaart wilde praten. Mansveld is voorstander van de kaart. Wat de gevolgen zijn van het gesprek voor de proef met het openbaar vervoer blijft vooralsnog in het midden. Volgens de woordvoerder van de provincie is geen reactie meer ontvangen van het minsterie, nadat gedeputeerde Post tegenover de directeur uiteen had gezet waarom de OV-chipkaart niet meedoet in de Texelhopper. Daar wordt bij de provincie de conclusie uit getrokken dat het ministerie de opstelling van de provincie accepeert. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu spreekt desgevraagd over een 'eerste gesprek' en zegt dat er nog een vervolggesprek komt. Het ministerie wijst daarbij op een bestuursovereenkomst die rijk en provincie in 2006 hebben ondertekend toen de OV-chipkaart werd ingevoerd. In hoeverre die overeenkomst de beslissingsbevoegdheid over de OV-chipkaart bij de staatssecretaris of Gedeputeerde Staten van Noord-Holland legt, was een vraag waarop de woordvoerder niet in kon gaan. Over de uitkomst van het eerste gesprek kon het ministerie nog niets zeggen, omdat er nog een vervolggesprek komt.

Uit antwoorden van GS op Statenvragen van de SP over de Texelhopper blijkt dat voor de ICT in de regiecentrale meer geld nodig is dan geraamd. Voor de ICT wordt bij elkaar een bedrag van €130.000,- genoemd. Verwacht wordt een meerwerk van '50 procent van de oorspronkelijke opdracht voor de bouw van de automatisering van het regiecentrum en de boekings- en betalingsapplicatie'. Volgens GS komen de extra kosten voort uit de vertraging van de proef en extra eisen die de provincie heeft gesteld. Volgens de gemeente, verantwoordelijk voor het regiecentrum, was het niet eenvoudig een juiste inschatting te maken bij gebrek aan vergelijkbare voorbeelden. Volgens GS blijven de totale lasten binnen het budget van de pilot. De proef, die over twee weken op zondag 14 december van start gaat, staat op meerdere plekken in de aandacht. Vorige week stelde SP-Kamerlid Farshad Bashir Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld over de Texelhopper en gisteren kwam het onderwerp nog eens ter sprake in de Statencommissie Mobiliteit en Wonen van de provincie. Tweede-Kamerlid Bashir heeft onder meer aan de staatssecretaris gevraagd of ze 'bereid is naar de bevolking op Texel te luisteren' en zich 'in te spannen om de OV-chipkaart te behouden voor het openbaar vervoer op Texel.' Bij de Bolder aan de Reijer Keijserstraat in Den Burg is gisteren de klantenservice van de Texelhopper geopend. Tot aan de start op 14 december is de klantenservice zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De service is telefonisch bereikbaar via 0222-784000 of op diverse manieren via www.texelhopper.nl.