OM eist €10.000,- boete voor

verwaarlozing dieren op bedrijf

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een Texelse schapenhouderij €10.000,- boete krijgt voor het verwaarlozen van de dieren op het bedrijf. Daar bovenop komt een voorwaardelijke boete van €1.000,- voor elk van de twee eigenaren en drie maanden voorwaardelijke celstraf voor een van hen.

Dit bleek vrijdag tijdens een zitting voor de meervoudige economische strafkamer van de rechtbank in Haarlem. De eigenaren van de schapenhouderij moesten daar verschijnen nadat de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) in april 2013 'ernstige misstanden' had geconstateerd op het bedrijf en er bij drie hercontroles in juni en september vorig jaar en april dit jaar nauwelijks enige verbetering was geconstateerd. Volgens de aanklaagster was bij de controles van alles mis op het bedrijf, dat 'rommelig en vervuild' was. Dieren liepen volgens de VWA kreupel en onverzorgd rond, hadden geen of oud voedsel tot hun beschikking en drinkwater was vervuild. Schapen en lammeren bivakkeerden op plekken waar ze door verkeerde bodemroosters, brokken steen, stukken hout met uitstekende spijkers en scherpe metalen strippen gemakkelijk gewond konden raken. 'In veel van de stallen was het niet in orde. En keer op keer werd het er niet beter op. De indruk is dan ook dat het aantal mensen in de schapenhouderij de hoeveelheid werk niet aan kan', aldus de officier van justitie. Het OM vindt dat de dieren door die omstandigheden ernstig tekort is gedaan en dat ze 'onnodig pijn hebben geleden'. Bij de vier controles moesten twee keer dieren worden afgemaakt omdat ze er te slecht aan toe waren.

In de rechtszaal verweerde het echtpaar zich scherp tegen de aantijgingen. Volgens hen hebben de autoriteiten stelselmatig verkeerde conclusies getrokken en is er altijd voldoende zorg geweest voor de dieren. De rechtbank doet 12 december uitspraak.

Meer op pagina 2.