Niels Segerink maakte in Schoorl een sterke start in de funklasse.
Niels Segerink maakte in Schoorl een sterke start in de funklasse. Foto: Rob Bakker

MTB-succes in Schoorl

In de zesde editie van de Noord-Hollandse mountainbike competitie Rabotop verscheen zondag een sterke afvaardiging Texelaars. Zij waren met een grote delegatie supporters, bestaande uit ouders, familie en vrienden, afgereisd naar Schoorl.

De wedstrijd ging over een technisch parcours met flinke klimmen, midden in het bos. Diederik Jimmink was 's morgens als eerste aan de beurt in de categorie jeugd tot en met 10 jaar. Na een goede start reed Jimmink sterk naar een derde plaats en wist later in de wedstrijd zelfs de koploper in het vizier te krijgen. Een valpartij in de laatste ronde zorgde ervoor dat hij toch net naast het podium greep. Lola Bakker, Marit Bakker en Pelle van Onzen gingen in de categorie jeugd tot en met 12 jaar de strijd aan met hun overkantse concurrenten. Marit Bakker reed aanvankelijk naar de zesde plaats tussen de strijdende jongens, maar halverwege de race braken de stevige beklimmingen haar zodanig op dat ze terugviel naar een tiende plaats. Lola Bakker daarentegen werd gedurende de race steeds sterker en eindigde als beste meisje. Bij de jeugd tot en met 14 jaar wist Folkert Jimmink dat hem een zware race te wachten stond omdat hij vanwege een gemiste wedstrijd halverwege het deelnemersveld moest starten. Direct na de start begon hij zijn inhaalrace op het smalle parcours om halverwege aan te sluiten bij een kopgroep van twee. Daar trof hij zijn concurrent om de competitiewinst die hij deze keer vrij snel achter zich kon laten en zich met zijn mede vluchter op kon maken voor de strijd om het hoogste erepodium. Bij het oprijden van het laatste bochtige stuk parcours leek Jimmink op de beste positie te zitten, maar kon die net niet vasthouden en werd tweede. Jesper de Graaf die verrassend goede vorderingen maakt, reed als jongste deelnemer in deze categorie naar een goede twaalfde plaats. In een sterk startveld bij de junioren nam een zestal renners snel een grote voorsprong op de rest. Dave Huisman en Sjors Jimmink konden zich in dit zestal gedurende de hele race goed handhaven. Toen in de laatste ronden de nodige aanvallen gedaan werden, vielen nog twee opponenten af en konden beide Texelaars zich opmaken voor de eindstrijd. In dat gevecht werd zó scherp gestreden dat beide Texelaars geblokt werden en aanvankelijk op achterstand kwamen. Huisman wist de achterstand op de koploper dicht te rijden, maar miste op de finish tweeduizendste seconde voor de winst en werd tweede. Jimmink herstelde zich snel na zijn val bij de blokkade en nam revanche op zijn onsportieve concurrent door zich als derde te plaatsen. De zevende en laatste wedstrijd voor de competitie is op 21 december in Enkhuizen.


Klaassen op zoek naar sponsoren voor Rio

De Texelse Larissa Klaassen is op zoek naar nieuwe sponsoren voor het behalen van Paralympisch succes in Rio de Janeiro in 2016. Vorige week werd bekend dat de Dorian Foundation de steun aan haar terugtrok nadat de samenwerking tussen haar en Kim van Dijk was stukgelopen.

Naast steun van de Konininklijke Nederlandse Wieler Unie dienen Nederlandse sporters de nodige financiën in te brengen voor materiaal, reizen, kleding voeding en andere benodigde zaken. De visueel gehandicapte sporter werd in 2013 en 2014 Nederlands kampioen tijdrijden en behoort tot de wereldtop binnen haar discipline. Om steun te krijgen is de stichting VIPsport opgericht. Binnenkort is alle info over de stichting te vinden op www.tandemteamtexel.nl.