Nieuwe baan voor Esther Bánki bij natuurmuseum in Denekamp

Esther Bánki uit Den Burg wordt directeur van Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp. Dat is het oudste regionale natuurhistorisch museum in Nederland.

Bánki was van maart 2002 tot mei 2013 directeur van Kaap Skil (eerst het Maritiem en Jutters Museum) in Oudeschild en de Oudheidkamer in Den Burg totdat de verhoudingen met de toenmalige directie van de overkoepelende Stichting Texels Museum veranderden. Bánki vertrok en werd later coördinator van het Drijverhuus in Den Hoorn.

In Denekamp krijgt Bánki een museum onder haar hoede waar kortgeleden een grote verbouwing en herinrichting heeft plaatsgevonden. Onder meer de nieuwe media maakten hun opwachting in het museum dat In juni 2013 werd heropend. Natura Docent Wonderryck Twente trekt jaarlijks zo'n 40.000 bezoekers. Bánki neemt het stokje over van Stans van der Veen die zes jaar lang directeur was en de verbouwing en veranderingen begeleidde. Bedoeling is dat Bánki het museum een nieuwe fase van het bestaan inleidt. In december gaat ze aan de slag in Denekamp om kennis te maken met de medewerkers, vrijwilligers en relaties van het museum. Dat werd in 1911 opgericht door een een onderwijzer om mensen bij natuur en landschap te betrekken. In het museum zijn diverse items te zien als mineralen, fossielen en opgezette dieren. Het museum beschikt onder meer over zalen met exposities en het kent acht bijzondere punten (zogeheten Vlinderpunten) in de Twentse natuur.

Bij Kaap Skil heeft Bánki onder meer de nieuwbouw aan de Heemskerckstraat onder haar hoede gehad. Dat is sinds 2012 in gebruik en biedt onder meer ruimte aan de maquette van de Rede van Texel, de grootste zeemaquette ter wereld. Onder haar leiding verrezen ook de huisjes op het buitenterrein van het museum. Bánki was in 2002 de opvolger van Benno van Tilborg. Voordat ze naar Texel kwam, werkte ze bij het gemeentemuseum in Maassluis en was ze gastconservator van het Visserijmuseum in Vlaardingen.