Gespreksleider Gerrit Verhoeven in gesprek met Jacques Dijt, de eerste voorzitter van het Texelfonds.
Gespreksleider Gerrit Verhoeven in gesprek met Jacques Dijt, de eerste voorzitter van het Texelfonds. Foto: Monique de Boer

Nieuw fonds op naam voor jarig Texelfonds

Een nieuw Fonds op Naam, verdere ontwikkeling van het Texelfondspodium en inmiddels bijna een miljoen euro op het balanstotaal. Voorzitter Jan Beijert had goed nieuws tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het gemeenschapsfonds.

Het nieuwe Fonds op Naam is een gift van een ton van een anonieme gever. Het Texelfonds mag het geld gebruiken voor jeugd- en ouderenzorg, kunst en cultuur en natuur en landschap. Er hoeft volgens Beijert geen beroep te worden gedaan op de rente; de ton is vrij beschikbaar om aan Texel te besteden. Het fonds heeft de naam 'Lof der Zotheid' gekregen. De andere Fondsen op Naam binnen het Texelfonds zijn het sinds 2009 bestaande Joustra De Beurs Zorgfonds (voor zorg op Texel) en het in 2011 opgerichte Jeugdfonds Texel dat zich richt op de Texelse jeugd van 0 tot 19 jaar.

Tijdens de viering, die plaatsvond in Cinema Texel in Den Burg, werd ook een nieuw logo voor het Texelfondspodium onthuld. Dat moet een voortzetting worden van het Texelfondspodium dat in 2013 al eens werd gehouden in de Hollebol in Den Burg. Tien Texelaars gaven toen elk hun visie op de vraag hoe de kwaliteit van de samenleving verder kan verbeteren. Volgens Beijert zou een vervolg meerdere keren per jaar kunnen plaatsvinden, zodat Texelaars die wat te melden hebben letterlijk een podium hebben. Dat kan op meerdere plekken gebeuren. Het logo dat aan het Texelfondspodium is verbonden, werd belangeloos gemaakt door de Texelse Rosa-Lynn de Boer en Job van Glabbeek (samen opererend onder de naam Roojo). Het logo werd groot gepresenteerd op het doek in de bioscoopzaal.

Beijert liet weten dat de balanstotaal van het Texelfonds op het moment 996.000,- bedraagt. Principe van het fonds is dat met name de rente (tenzij anders bepaald) wordt aangesproken om initiatieven en projecten op Texel te ondersteunen. Het kapitaal is mede opgebouwd door een erfenis van drie ton die het Texelfonds in 2013 ontving en de jaarlijkse bijdrage van €50.000,- die TESO sinds de viering van het 100-jarige bestaan in 2007 aan het Texelfonds doneert.

Daan van Loenhout maakte bekend dat zich de afgelopen tijd 36 mensen hebben gemeld met een idee voor een kunstwerk in Oosterend dat moet voortkomen uit de giften van TESO. Bedoeling is dat in elk dorp een kunstwerk verrijst. Volgens Van Loenhout maakt de kunstcommissie die zich in Oosterend met het kunstwerk bezighoudt in december een selectie waarna drie schetsontwerpen worden gepubliceerd. Het popkoor zorgde voor een verrassing door onverwacht de zaal te betreden en drie nummers voor het jubilerende fonds te zingen.

Gastspreker Joop Hazenberg, die als journalist in Brussel de Europese Unie volgt, zette uiteen dat gemeenschapsfondsen naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de veranderende samenleving. Doordat overheden niet meer overal voor kunnen zorgen, ontstaat er volgens hem ruimte voor gemeenschapsfondsen als het Texelfonds om zaken die voor de samenleving van belang zijn te ondersteunen. Het begrip participatiesamenleving kwam voorbij, evenals het besef dat het Texelfonds een flinke voorsprong heeft opgebouwd omdat er tien jaar geleden al mee begonnen is. Hazenberg gaf het advies meer de social media op te zoeken en in te spelen op de netwerksamenleving die zich meer en meer begint te ontwikkelen.