Herziening van nota toerisme op stapel

Het college gaat opnieuw met de actualisatie van de nota Toerisme en Recreatie uit 2003 aan de slag. Dat gebeurt onder meer met behulp van themabijeenkomsten in de loop van 2015.

In februari presenteerde het college al een keer een voorstel om tot actualisatie over te gaan, maar dat voorstel werd na kritiek van diverse kanten ingetrokken. Diverse organisaties op het eiland voelden zich niet betrokken bij de voorbereidingen. Wethouder Eric Hercules sprak destijds van een 'gemankeerd voorstel' en beloofde de partijen dat er een nieuw voorstel zou komen.

Dat ligt er nu in de vorm van een startnotitie waarin beschreven is welke wegen bewandeld gaan worden om tot een geactualiseerde nota Toerisme en Recreatie te komen. Het college heeft de startnotitie samen met de VVV, TOP en de Stichting Kernwaarden opgesteld. De Stichting Kernwaarden is voortgekomen uit de werkgroep Kernwaarden die zich de afgelopen jaren met de Texelse kernwaarden heeft beziggehouden.

Volgens de startnotitie, die volgende week in een commissievergadering aan de politieke partijen wordt voorgelegd, gaat het niet alleen om het vaststellen van een vernieuwde nota. Het proces om met elkaar 'bewust te worden van wat belangrijk is voor Texel op het gebied voor recreatie en toerisme' wordt minstens zo belangrijk genoemd. Dat moet gebeuren met behulp van themabijeenkomsten die volgens de startnotitie in april, mei en juni 2015 plaatsvinden. In de notitie wordt gesproken over drie of vier themabijeenkomsten. Texelaars, dorpscommissies, TESO, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO en de gemeente worden genoemd als partijen om mee te praten. Het met elkaar bewust worden wat belangrijk is, moet er volgens de startnotitie toe leiden dat veel mensen zich straks in de geactualiseerde versie van de nota Toerisme en Recreatie kunnen vinden.

Bij de actualisatie wordt gebruik gemaakt van diverse stukken die raad en college de afgelopen jaren hebben vastgesteld. Dan gaat het om de structuurvisie Texel op Koers uit 2009, de paraaf 'zorg en toerisme' uit de beleidsvisie Richting voor Economie uit 2011, het plan Mooi Texel dat de raad in 2012 presenteerde (met daarin onder meer de rem op de groei van het aantal toeristische slaapplaatsen) en toeristische en recreatieve zaken die dit jaar uit Planet Texel naar voren zijn gekomen. Voor het thema zorgtoerisme wordt het nieuwe 'Texel Health' (uitbreiding Zandkoog) als betrokken partij genoemd. Bedoeling is dat er ook rekening wordt gehouden met trends en ontwikkelingen voor de toekomst.

De herziening moet leiden tot een nota met 'spelregels en speltips' waarin staat hoe de sectoren toerisme en recreatie zich verder kunnen ontwikkelen en hoe er verdere groei kan worden gerealiseerd. Volgens de notitie moet daarbij een 'maatschappelijke, duurzame en economisch gezonde structuur' voor het eiland voor ogen worden gehouden. Alle inspanningen moeten ertoe leiden dat de raad in het najaar van 2015 de herziene nota kan vaststellen. Het college wil de actualisatie in eigen beheer uitvoeren.