Reclamebord kan vooralsnog

vrij in Texelse landschap staan

Burgemeester en wethouders bekijken of er gemeentelijke regels moeten komen voor reclameborden en aankondigingsborden in het Texelse landschap.

Dergelijke borden kunnen momenteel vergunningsvrij in het landschap staan doordat de provincie Noord-Holland de zogeheten Landschapsverordening uit 2010 heeft ingetrokken. Die verordening verbood ontsierende opschriften en afbeeldingen van reclame in het landschap. Gedeputeerde Staten trokken de verordening afgelopen juni echter in.

Volgens GS zijn gemeentebesturen het bevoegd gezag voor reclameuitingen in het landschap en niet de provincie. Meespelend bij de intrekking was ook dat gemeenten de afgelopen jaren geen gebruik maakten van een verplichte adviesaanvraag aan GS die uit de Landschapsverordening voortkwam.

De praktijk is nu dat reclameborden en aankondigingsborden in het Texelse landschap vergunningvrij zijn. Texel heeft zelf geen verordeningen om ze te kunnen verbieden en om handhavend op te treden. Voor dat laatste heeft de gemeente al wel een andere uitweg gevonden: een reclamebord is wel vergunningsplichtig als het volgens de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) als 'bouwwerk' wordt gedefinieerd. In zo'n geval kan de gemeente alsnog handhavend optreden tegen reclameborden.

Volgens het college wordt bekeken of er een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan worden meegenomen als die verordening in 2015 wordt herzien. Bekeken wordt ook of er nog andere manieren zijn om 'regulerend' tegen reclameborden in het landschap op te treden. Het college geeft er rekenschap van dat op Texel al jaren de roep is om minder in plaats van meer regels.

Bedoeling is dat er alleen regels worden opgesteld die 'noodzakelijk en wenselijk zijn' uit onder meer oogpunt van openbare orde en veiligheid of bescherming van natuur- en landschap.