Fraaie weerstomstandigheden tijdens de tweede toertocht.
Fraaie weerstomstandigheden tijdens de tweede toertocht. Foto: Benno Dros

MTB'ers op toertocht

De tweede toertocht van Wielersport Texel werd zondag onder uitstekende omstandigheden verreden. Een kleine 900 mountainbikers gingen van start voor een gevarieerde tocht door het zuidwestelijk deel van Texel met enkele pittige uitdagingen.

Het lukt de organisatie goed om iedere tocht een eigen karakter te geven, met een steeds wisselend parcours en voldoende uitdagingen voor de beginnende en gevorderde mountainbiker. Dankzij medewerking van onder meer Staatsbosbeheer kon weer een bijzonder traject worden uitgestippeld, met stukken door bos, duin en over het strand. Spektaculair onderdeel van de toertocht is de start, volgens traditie het verlaten van de TESO-boot, waarbij vele honderden moutainbikers van de overkant gelijktijdig vanaf het bovendek van de veerboot naar beneden komen en over het haventerrein rijden en in de richting van Den Hoorn verdwijnen.

De deelnemers, onder wie ook 185 Texelaars, konden kiezen uit een tocht over 30, 40 of 50 kilometer. Het overgrote deel van de MTB'ers koos voor de twee langste afstanden. De relatief hoge temperatuur en een aangenaam najaarszonnetje zorgden voor ideale omstandigheden. Dat betekende overigens niet dat de tocht per definitie een makkie was. Vooral op het strand tussen Paal 9 en 12 werd de conditie flink op de proef gesteld en moesten de deelnemers zich door het zware, zuigende zand ploeteren. Op het mountainbikepad, dat in tegengestelde richting werd gereden, werden de technische vaardigheden uitgetest. De Zilvermeeuw bleek wederom een uitstekende locatie voor een tussenstop. Zowel op de heen- als terugweg konden de mountainbikers hier even op adem komen. Er ging maar liefst 110 liter bouillon, 150 liter limonade, 900 krentenbollen en 300 plakken ontbijtkoek door. Bij dit ravitailleringspunt was ook de splitsing tussen de kortste 30 km-route enerzijds en de langere afstanden. De 40- en 50-km routes gingen via het strand van Paal 17 terug door de duinen over camping Kogerstrand en door de Nederlanden. De deelnemers aan de 50 kilometertocht maakten nog een extra lus en reden vanaf Paal 22 via het strand vanaf de buitenkant de Slufter in, om uiteindelijk weer in te haken op het parcours van de 40 kilometer. Die bijzondere invalshoek van de Slufter werd erg gewaardeerd door de overkantse deelnemers en verraste ook veel Texelse mountainbikers.

Het aantal deelnemers lag ongeveer gelijk aan dat van de vorige toertocht in oktober. Bijna 700 mountainbikers schreven zich in bij mede-organisator DOK in Den Helder. 'Wij denken dat het aantal deelnemers nu wel zo'n beetje aan het plafond zit. Het blijft redelijk stabiel en voor ons goed te verwerken. Opvallend is wel dat de toertochten een grote aantrekkingskracht hebben op Texelse mountainbikers. Je ziet veel fietsers die geen lid zijn van de club meedoen in groepjes. Ook doen er steeds meer kinderen en vrouwen mee. De populariteit van mountainbiken groeit nog steeds op Texel en wat wij voorzien, verbroedering via de sport, gebeurt', aldus Rob Bakker van de organisatie. Incidenten deden zich niet voor.