Veilingmeester Robin van Sambeek veilt een door Jan Bloem omhoog gehouden kaart.
Veilingmeester Robin van Sambeek veilt een door Jan Bloem omhoog gehouden kaart. Foto: Job Schepers

Lionsveiling op Struûn

Binnen een uur was het uit, thuis en klaar: Lions Club Texel hield zaterdagmiddag een korte maar effectieve Lionsveiling op de Groeneplaats tijdens Struûn Texel.

In totaal gingen 25 kavels onder de hamer, waaronder vier TESO-aandelen en een oprichtersaandeel van De Krim. Een TESO-aandeel van vijf gulden, dat als eerste van de vier werd verkocht, verwisselde voor €5600,- van eigenaar. De drie volgende TESO-aandelen met een waarde van 25 gulden werden verkocht voor €6300,-, €5600,- en €5800,-. In ieder geval twee aandelen kwamen in handen van Texelaars. Het aandeel van De Krim werd verkocht voor €3800,-.

Het was de eerste keer dat de Lionsveiling, die voor de 32ste keer werd gehouden, gekoppeld was aan Struûn. De Lions zagen de afgelopen jaren een daling van het aantal bezoekers, waarna na de vorige veiling in het voorjaar van 2013 werd besloten dat er een andere koers moest worden ingezet. Dat leidde tot de combinatie met Struûn en daarmee ook een toename van het aantal bezoekers. De tent op de Groeneplaats was tijdens de veiling grotendeels gevuld.

Het aanbod was divers. Naast de aandelen werden enkele schilderijen van Ad Blok van der Velden, Toon de Haas en Herman Brood geveild, een aantal oude boeken, een paar historische kaarten, een whisky-aandeel van de Bonte Belevenis, diensten en een 234 jaar oude obligatie in de haven van Oudeschild. Die werd in 1780 voor 500 gulden gekocht door Leendert Pruijt uit Oosterend. Het historisch schuldbewijs werd zaterdag voor €1250,- gekocht door de Waddenhaven in Oudeschild. Een schilderij van Blok van der Velden deed €1000,- en een werk van De Haas werd verkocht voor €600,-. Een dienst van Leonie van Schaik om met gevorderde paardruiters een pittige rit over het strand te maken werd geveild voor €150,- en een diner voor twee bij De Pelikaan deed €100,-.

Bij elkaar draaide de veiling een omzet van circa €30.000,-. Naar verwachting blijft er een netto-opbrengst van circa €5000,- over die aan het goede doel wordt geschonken. De netto-opbrengst komt voort uit de provisie die kopers en inbrengende partijen voor de koop en verkoop van een kavel betalen. De Lions haalden ook geld op met twee advertentiepagina's in de Texelse Courant. Een commissie van de Lions buigt zich over de verdeling van de gelden.

Mensen die een bijdrage willen aanvragen, kunnen terecht op www.lionstexel.nl waarop een aanvraagformulier staat. De Lions hanteren traditioneel de formule dat een derde naar het Tesselhuus gaat, een derde naar maatschappelijke projecten op het eiland en een derde naar (Texelse) projecten in de Derde Wereld.