Pool jaar de cel in na campingrooftocht

De rechtbank in Alkmaar heeft een 52-jarige Pool donderdag veroordeeld tot twaalf maanden celstraf wegens een serie inbraken, diefstallen en pogingen daartoe op camping Loodsmansduin. De officier van justitie had twee weken geleden twee jaar celstraf geëist.

Volgens de rechtbank staat weliswaar vast dat de man schuldig is, maar kan een deel van de aangevoerde beschuldigingen door het Openbaar Ministerie niet worden bewezen. In totaal lagen er vier aanklachten tegen de Pool. Bij drie daarvan werd hij gedeeltelijk vrijgesproken. De rechtbank kwam daardoor tot een lagere strafmaat dan de officier van justitie. De Pool zou de inbraken en dieftallen – hij sloeg toe in de nacht van 14 augustus – hebben gepleegd uit woede op de autoriteiten in Frankrijk. Daar kreeg hij acht maanden cel aan zijn broek wegens vergelijkbare vergrijpen. Zijn advocaat claimde dat de man afgelopen zomer met psychische problemen kampte. De rechtbank hield het op instabiele leefomstandigheden, waardoor hij geestelijk uit evenwicht was geraakt. De man heeft voor het overgrote deel van de tenlasteleggingen eerder al een bekentenis afgelegd en meegewerkt aan het onderzoek. Ook dat werd meegewogen door de rechtbank. De Pool had het op de camping voorzien op voertuigen, tenten, vouwwagens en bussen. De officier van justitie telde minimaal acht mislukte pogingen en twee geslaagde diefstallen bij campinggasten, drie diefstallen uit auto's en een poging tot inbraak in een voertuig. De Pool moet drie van zijn slachtoffers bij elkaar bijna €600,- schadevergoeding betalen.


Bridgeclub Alert

Na zeven speelavonden is de eerste competitieronde van het seizoen voorbij. Gemiddeld met dertig paren, verdeeld over twee lijnen, wordt iedere woensdagavond in de Bijenkorf te Oosterend strijd geleverd. De eerste drie paren in de A-lijn werden: Frida Timmer & Jan Bloem (58.66%); Lies de Chavonnes & Peter Witte (55.99%); Ben Gieze & Henk Gieze (54.38%). De eerste drie paren in de B-lijn, die promoveren naar de A-lijn, werden: Jan Jonkergouw & Jacques de By (57.93%); Maarten Smit & Riek Lugtmeyer (56.73%); Coby Bakelaar & Elzelien Schenk (55.61%). Inmiddels is de tweede competitieronde in volle gang.

In de kerstvakantie zijn er twee vrije drives, de Oudejaarsdrive op maandag 29 december en de Nieuwjaarsdrive op vrijdag 2 januari. Beide drives in de Bijenkorf, aanvang 19.30 uur. Gastspelers zijn welkom, ze betalen € 2,50 p/p.