Slachter Cor Boschma demonstreert het uitbenen van Texels rundvlees.
Slachter Cor Boschma demonstreert het uitbenen van Texels rundvlees. Foto: Isabel van der Star

Uitleg over Texels rundvlees

De Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders heeft vorige week een informatieve middag georganiseerd over Texels Rundvlees.

Slagers en restauranthouders die gebruik maken van Texels Rundvlees waren bijeengekomen in de slachterij van Cor Boschma in Oudeschild om uitleg te krijgen over het hele proces na de slachting en de mogelijkheden van de verschillende stukken rundvlees. De aandacht ging met name naar de stukken vlees die minder bekend zijn en gebruikt worden in restaurants. Dit alles werd gedaan met behulp van een half geslacht rund. Uitleg betreffende uitbenen werd gegeven door slachter Cor Boschma. Slagers Hans Zijm en Peter Haker zijn ingegaan op de verschillende stukken vlees van het rund.
Erik Pekel van restaurant Peek heeft aan de hand van een eenvoudige proeverij uitleg gegeven op welke manier hij minder bekende stukken Texels Rundvlees bereidt.

Vijftien veehouders van de vereniging van Texelse zoogkoeienhouders houden rassen zoals Galloway, Schotse Hooglander, Lakenvelder, Piemontese, Limousin, Charolais en Blonde d'Aquitaine.