Artistieke impressie van het nieuwe gemaal in de Prins Hendrikpolder.
Artistieke impressie van het nieuwe gemaal in de Prins Hendrikpolder. Foto: Hollands Noorderkwartier

Nieuw gemaal in de PH-polder

Een aantal gemalen op Texel zal een metamorfose ondergaan of wordt compleet vernieuwd. Het gaat om de gemalen De Schans, Dijkmanshuizen, Eijerland en in de Prins Hendrikpolder. Het gemaal in de PH-polder wordt als eerste aangepakt. In het najaar van 2016 moet dit gemaal gereed zijn.

Het gemaal aan de waddendijk in de PH-polder dat voor bemaling van het achterliggende polderland zorgt, is gebouwd in 1958. Bij inspectie is volgens het hoogheemraadschap gebleken dat de installaties van het gemaal verouderd zijn waardoor betrouwbare bemaling voor de nabije toekomst niet meer gegarandeerd is. Het oude gemaal wordt daarom vervangen. Om de functie van het oude gemaal over te nemen tijdens de vervangingswerkzaaheden wordt een tijdelijk noodpompinstallatie geplaatst. De verwachting is dat de realisatie medio 2015 van start kan gaan zodat het nieuw te bouwen gemaal eind 2016 opgeleverd kan worden.

De schetsontwerpen zijn gemaakt door bouwkundig architectbureau Greiner van Goor Huijten Architecten BV en landschapsarchitect Abe Veenstra. De gemalen krijgen een open en transparant uiterlijk; voorbijgangers kunnen door een glazen pui in- en door de gemalen heen kijken. De metamorfose is uniek omdat de meeste gemalen in afgesloten ruimten staan zonder dat je er van buitenaf naar binnen kan kijken. De opdracht voor de vervanging van het gemaal is inmiddels openbaar gemaakt via Tender Net.

Ook de gemalen De Schans, Dijkmanshuizen en Eijerland worden in het kader van de dijkversterking van de Texelse Waddenzeedijk aangepakt. Ze vallen binnen dit project omdat ze onderdeel zijn van de primaire waterkering en niet meer voldoen aan de wettelijk gestelde veiligheidseisen. Ook het stuk dijk waar het gemaal Prins Hendrik staat, wordt versterkt.

Op dit moment is het hoogheemraadschap bezig met de voorbereidingen voor een buitenwaartse versterking met zand bij de Prins Hendrikdijk. Hiervoor werkt het Hoogheemraadschap samen met onder meer de het ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Noord-Holland, gemeente Texel, en het Waddenfonds.