Op Struûn Texel zullen ook dit jaar weer bijzondere lichteffecten te zien zijn. In drie dagen is een keur aan artiesten te zien en te horen.
Op Struûn Texel zullen ook dit jaar weer bijzondere lichteffecten te zien zijn. In drie dagen is een keur aan artiesten te zien en te horen. Foto Struûn Texel

Kosten noch moeite gespaard voor Struûn

Voor Struûn Texel vrijdag, zaterdag en zondag worden liefst zestien theaters ingericht: elf in Den Burg en vijf in Oosterend. Zes pendelende bussen zijn rijdende podia. Tijden: vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 21.00 uur, zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Kosten nog moeite worden gespaard voor deze tweede editie. Een begroting die in de papieren loopt en, die dankzij sponsoring van bedrijven, StifT en anderen zo goed als sluitend is. 'We komen nog €9.500,- te kort', nodigde Maurice Diks van de organisatie leden van TOP donderdagavond en laatste gaatje te vullen. Diks sprak wel zijn teleurstelling uit in de gemeente, die een verzoek om subsidie terzijde schoof. 'Want Struûn is een evenement van en voor iedereen. Versterking van de band tussen de dorpen, met de logiesverstrekkers, om de economie sterker te maken. In een tijd waarin je hier normaal een kanon kunt afsteken.' Een flinke uitdaging om het te houden juist in het weekend dat de naam heeft het minst drukke weekend van het jaar te zijn, waarin de kans op slecht weer niet denkbeeldig is. Naar verluidt zijn al er al heel wat reserveringen binnen.Ook een festival dat een vooruitblik biedt op het komend jaar. Een podium vol verrassingen, zoals de strandtent op de hoek Parkstraat-Groeneplaats, waar je op je (blote) voeten door het zand kunt sjouwen, een salsaband speelt, waar je kunt loungen en waar exotische cocktails worden geschonken. Donker zal het niet zijn, straten en gebouwen worden mooi uitgelicht. Net als vorig jaar verrijzen her en der stevige podiumtenten. Ook worden horecabedrijven omgebouwd tot theater en fungeren kerken als concertzalen. De podiumtenten in Den Burg zijn op de Groeneplaats (twee stuks), de Stenenplaats, bij Cinema Texel en Albert Heijn. Overige optredens zijn in Question Plaza, café De Slock, Cinema Texel-binnen (cabaret), Texelhoeve, PKN-kerk De Burght (Binnenburg), RK kerk (Molenstraat) en de Gereformeerde kerk (Elemert). De speellocaties in Oosterend zijn: de grote Maartenskerk, Het Cafeetje, Strends End, Rôtisserie 't Kerckeplein (cabaret) en dorpshuis De Bijenkorf. En dan nog de rijdende podia. Opstapplaats in Den Burg is de Elemert (niet bij AH, zoals in het boekje vermeld) en in Oosterend bij garage Westend aan de Mulderstraat.

In totaal zullen vrijdag, zaterdag en zondag circa 200 acts met meer dan 700 artiesten te zien zijn. Het accent ligt op 'voor elk wat wils' en 'veelbelovend aanstormend talent'. Foto's, filmpjes en de laatste wetenswaardigheden over het programma zijn te zien op www.struuntexel.nl (ook mobiel). Met zóveel optredens is het onmogelijk om alles te zien en te bezoeken. Diks: 'Een kwestie van keuzes maken, strunen dus.' Opmerkingen die vorig jaar zijn gemaakt, onder door ondernemers, waren niet aan dovemansoren. Zo zijn nu ook versnaperingen beschikbaar in de tenten. Een cultureel festival, in deze periode van het jaar en met zo ongeveer de ambitie om tot grootste van boven het Noordzee uit te groeien, en dat nog wel gratis ook. Dat is me nogal een voornemen. De entree is inderdaad gratis, maar van wie voorrang wil - bij de optredens en in de bus, wordt een kleine bijdrage gevraagd voor een bandje. Waarmee je, net zoals bij TESO kunt aanschuiven in de rij. Zolang er in die strook plaats is natuurlijk. Met als neveneffect dat het publiek bijdraagt in de kosten. Zo'n bandje kost €5,- er dag en €10,- voor een heel weekend. Meer informatie in het boekje en www.struuntexel.nl.