Sluizen Den Oever

De Afsluitdijk wordt flink onder handen genomen. Bij het opknappen van de sluizen in Den Oever, dat gepland is voor 2016 of 2017, kan dit leiden tot flinke overlast voor het zeeverkeer richting Texel. Er word gesproken over een sluiting van maar liefst zeven maanden tijdens het opknappen van de sluizen. Bovendien gebeuren de werkzaamheden in het hoogseizoen.

'Als de sluizen inderdaad voor een langere periode gesloten worden zal dit niet alleen voor de pleziervaart, maar ook voor de beroepsvaart overlast betekenen. Iedereen zal een flink stuk om moeten varen, namelijk via Kornwerderzand aan de andere kant van de Afsluitdijk', vertelt Jook Nauta van Stichting Waddenhaven Texel.

De werkzaamheden zullen moeten plaatsvinden buiten het stormseizoen, waardoor het hoogseizoen niet ontzien kan worden. Volgens Nauta is de route via Kornwerderzand op zich niet moeilijker. 'Het is een flink stuk om, maar de route is prima bevaarbaar. Via de vloedstroom koers je zo richting Texel en is het een kwestie van afslaan bij Oudeschild. Het kost wel meer tijd.' De ontwikkelingen over de werkzaamheden aan de verbinding tussen Noord-Holland en Friesland zijn te volgen op www.deafsluitdijk.nl.