Brug Volmolen

Een voorstel van Texels Belang om in 2015 een nieuwe brug tussen de Korfbaeck en de Distelvlinder in Den Burg aan te leggen, heeft het dinsdagavond niet gered in de begrotingsraad.

De partij kreeg steun van D66 en Sterk Texel en dat was niet voldoende voor een meerderheid. TB vindt dat er nu lang genoeg een tijdelijke fiets- en voetgangersbrug tussen de Mars en de Volmolen heeft gelegen. De partij herinnerde eraan dat in 2010 beloften zijn gedaan aan bewoners dat er een nieuwe brug zou komen en vreest dat het minimaal zes jaar kan duren voor het zover is. 'De rest van de wijk is opgeknapt en daar ligt nog een oude weegbrug als tijdelijke noodvoorziening', aldus Edo Kooiman (TB). De kosten, geraamd op €115.000,- hadden wat TB betrof, betaald kunnen worden uit het resultaat van de grondexploitaties in 2014. Dries Veltkamp (PvdA) zag geen noodzaak tot vervanging omdat de huidige brug voldoet. 'Dan ga je toch geen brug weggooien, enkel omdat er een nieuwe moet komen?' Burgemeester Francine Giskes merkte op dat uit oogpunt van veiligheid een nieuwe brug niet nodig is. Marjan de Groot (Sterk Texel) vroeg zich af waarom een nieuwe brug niet uit de exploitatie van de Volmolen betaald zou worden, terwijl dat vroeger wel de bedoeling was geweest. Wethouder Eric Hercules merkte op dat de grondexploitatie van de Volmolen is afgesloten, waardoor daar geen beroep meer op gedaan kon worden.


Hondenpoep

Het CDA heeft dinsdagavond een voorstel voor een campagne om Texel schoon te krijgen ingetrokken. Het voorstel zou onvoldoende steun krijgen.

De partij had de campagne 'Schoon Texel' bedacht met de algemene intentie iedereen in 2015 aan te moedigen het eiland mee schoon te houden. De campagne was specifiek gericht op de overlast van hondenpoep. De christendemocraten wilden ook een aanpassing in de Algemene Plaatselijke Verordening om beter op hondenpoep te kunnen handhaven. Daarvoor had de zinssnede opgenomen moeten worden dat honden niet in het openbaar groen mogen poepen. Volgens Jan Aris Eelman (Texels Belang) zou zoiets echter moeilijk te handhaven zijn. Het plan kreeg uiteindelijk alleen steun van GroenLinks. Het voorstel leidde ook tot de nodige woordgrappen. Henk Jonker voelde 'geen drang' het plan te steunen en Zegeren zei 'zijn keutel in te trekken' toen bleek dat er onvoldoende steun was.