Ecomare stopt per 1 januari met het opruimen van kadavers van bijvoorbeeld bruinvissen.
Ecomare stopt per 1 januari met het opruimen van kadavers van bijvoorbeeld bruinvissen. Foto: Ruud de Kemp

Ecomare stopt per 1 januari met opruimen van kadavers op strand

Ecomare stopt per 1 januari stopt met het opruimen van de kadavers die aanspoelen op het Texelse strand. De gemeente is nu bezig met het vastleggen van een andere instantie die deze taak kan overnemen.

'Dat is een gemeentelijke taak die in het verleden bij ons terecht gekomen is. Het gaat hierbij onder meer om kadavers van bruinvissen. We merken dat dit gewoon teveel tijd kost, die we beter kunnen besteden bij de verzorging van de levende dieren.

De gemeente neemt deze taak nu over. Ik vind het nieuws van het virus en de opvangstop voor zeehonden ook belangrijker. Daar ligt onze focus. We kregen wel een vergoeding voor deze diensten, maar we hebben het bekeken en het weegt niet tegen elkaar op.

We hebben te maken met kosten en daarnaast werknemers en vrijwilligers die je maar op één plaats in kunt zetten', vertelt Henriëtte de Waal van Ecomare.

De gemeente is bezig met het vastleggen van een andere instantie die deze taak kan overnemen. Stichting Texels Museum, waar Ecomare onder valt, wordt door dit besluit met €2.700,- gekort op de jaarlijkse subsidie. Het college stelt de gemeenteraad voor jaarlijks een bedrag van €19.475,- ter beschikking te stellen voor het laten opruimen en afvoeren van kadavers.

De gemeente wil in het kader van de volksgezondheid en een schoon en veilig strand de kadavers na melding zo snel mogelijk van het strand verwijderen.

Het college geeft aan dat de gemeente zelf niet over het goede materieel en de mankracht beschikt. Daarom wil het college een lokaal bedrijf inschakelen, dat zeven dagen per week bereikbaar is en indien nodig mankracht en materieel beschikbaar heeft om snel te kunnen uitrukken.