Sportraad vaart nieuwe koers en gaat in gesprek met sportclubs

Het convenant tussen de Sportraad en de gemeente dat door de Sportraad in maart van dit jaar eenzijdig werd verbroken zal als het aan de Sportraad en de gemeente ligt op afzienbare termijn weer in werking gaan treden.

Er worden met de gemeente nieuwe afspraken gemaakt over de wijze van samenwerking. Op 27 november houdt de Sportraad een bijeenkomst met verenigingen en belanghebbenden over de nieuwe koers van de Sportraad. Een avond waarin de de concept-statuten worden voorgelegd en waarbij men kan zeggen wat men er van vindt.

De Sportraad die dit jaar zestig jaar bestaat geeft het college gevraagd en ongevraagd advies over sportbeleid en beleid dat de sport raakt. Zoals over accommodaties, sportstimulering, tarieven, subsidies, sportevenementen en organisatiestructuur. In het met de gemeente afgesloten convenant werd de wijze van samenwerking vastgelegd. Onvrede over de communicatie en samenwerking was de reden dat de Sportraad eerder dit jaar het convenant verbrak. Die ruzie is nu weer bijgelegd. Voorzitter Albert Hoven: 'We hadden het idee dat we op een zijspoor waren gezet.' Gesprekken met de gemeente hebben er mede toe geleid dat voor de Sportraad een nieuw tijdperk aanbreekt. Hoven: 'De structuur van de sportraad verandert. De samenstelling van het bestuur gaat veranderen. Sport blijft prioriteit nummer één, maar van nieuwe bestuursleden wordt verwacht dat zij affiniteit hebben met of het onderwijs, of ouderen, of jeugd- en jongerenwerk, of het bedrijfsleven of zorg. Sport is een breed onderwerp, het is belangrijk dat alle belangen aan bod komen.' Andere verandering is dat de Sportraad twee keer per jaar een bijeenkomst belegt met sportverenigingen en belanghebbenden. Hoven: 'Dat gebeurde vroeger ook, dus eigenlijk weer terug naar de basis. In die vergadering wordt gesproken over onderwerpen die spelen in de sport. Bijvoorbeeld bestuursperikelen, cursussen, het vergunningstelsel, de evenementendesk, accommodaties of andere zaken die de sport raken.