Officiële start van de nieuwbouw aan de Anne Frankstraat.
Officiële start van de nieuwbouw aan de Anne Frankstraat. Foto: Jeroen van Hattum

Bouw CPO in Den Burg begonnen

Stephan Witte, Guus Bakker, Chris Simons, Ali Smit en Ellis de Werdt zijn woensdagmiddag officieel begonnen met de bouw van vijf woningen aan de Anne Frankstraat in Den Burg.

Het gaat om een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) waarmee de vijf Texelaars al een tijd bezig zijn. Ze worden daarbij begeleid door de Stichting CPO-NH. De vijf huizen worden casco gebouwd door Kuijpers Bouw uit Heteren en van binnen door de vijf zelf naar eigen inzicht en smaak afgebouwd. De vijf startten de bouw door samen met wethouder Eric Hercules beton te storten op de vloerdelen en het beton daarna tussen de voegen te vegen.

De vijf naast elkaar liggende huizen worden gebouwd volgens het zogeheten 'De Ideale Woning-concept' waarbij de begane grond volgens Bas Gietemans van CPO-NH als luxe appartement kan worden ingericht. 'De bovenverdieping kan dan later alsnog worden ingericht als je bijvoorbeeld meer geld hebt of als er gezinsuitbreiding komt. Normaal zou je dan verhuizen naar een andere woning, maar nu kun je doorgroeien in je eigen huis.'

Gietemans noemde bij de start de gemeente, de provincie, makelaar Dennis Eelman en Woontij als partijen die meewerkten om het CPO-project van de grond te krijgen. De gemeente verkocht de grond in Den Burg West aan de vijf, de provincie gaf een subsidie van €15.000-, Eelman bracht partijen met elkaar in contact en Woontij is achtervangpartij. Dat houdt in dat de woningstichting bereid is een woning af te nemen als één van de bouwers onverhoopt wat zou overkomen. 'Het is een soort verzekering dat dit door kan gaan', aldus Gietemans.

Er zijn in Den Burg West inmiddels nog twee CPO-projecten in wording. Bedoeling is dat in de buurt van de Pontweg een tweede CPO-project komt dat uit vier twee-onder-éénkappers en twee vrijstaande woningen bestaat. Daarnaast is achter de al bestaande woningen aan de Anne Frankstraat nog een derde CPO-project van zes woningen in wording. Volgens Gietemans zijn voor beide projecten Texelaars - jong en oud - met elkaar in gesprek om samen te werken. De Anne Frankstraat blijft volgens wethouder Hercules vooralsnog een bouwstraat in verband met het bouwverkeer.