Het Amerikaanse pianotrio Cleonice treedt op in het Hoornderkerkje.
Het Amerikaanse pianotrio Cleonice treedt op in het Hoornderkerkje. Foto: Andrew Hurlbut

Trio speelt klassiekers

Het Amerikaanse Pianotrio Cleonice brengt maandagavond 17 november in het Hoornder kerkje pianotrio's van Beethoven, Smetana en Richard Wernick ten gehore. Het is het tweede concert in de serie van The New Masters on Tour.

Sinds Joseph Haydn zijn eerste pianotrio's schreef, is de bezetting viool, cello en piano uitgegroeid tot een van de klassieke kamermuzikale ensembles bij uitstek. Bijna elke zichzelf respecterende componist heeft zich sindsdien gewaagd aan een pianotrio. Het Amerikaanse Trio Cleonice speelt met trio's van Beethoven en Smetana twee mijlpalen uit het triorepertoire die beide op eigen wijze Haydn eren. Beethoven schreef zijn drie pianotrio's opus 1 met Haydn in gedachten en Smetana bestudeerde Haydn uitgebreid. Een nieuw werk van Richard Wernick completeert het geheel.

De Amerikaanse componist Richard Wernick studeerde onder anderen bij Leonard Bernstein. Hij geldt in eigen land als een van de meest aansprekende hedendaagse componisten. Hoewel hij opgroeide in een tijd dat moeilijke moderne muziek de maatstaf was, bleef hij altijd herkenbaar componeren. Dat doet hij ook in het tweede pianotrio dat hij voor het jonge Amerikaanse Trio Cleonice schreef. Sprankelende muziek gevormd naar de pianotrio's van Beethoven. Het pianotrio van Wernick is een première voor Nederland.

Het moet een eer zijn voor een hedendaags componist om te weten dat zijn nieuwe pianotrio stevig ingeklemd staat tussen twee lichtbakens uit de eerste helft van de negentiende eeuw. En het tekent diezelfde componist dat zijn werk fier overeind blijft naast twee erkende kroonjuwelen. In elk geval kan het tweede pianotrio van Richard Wernick, 'The Traits of Messina' deze lakmoesproef zonder meer aan. Ingeklemd tussen Beethovens opus 1 nr. 2 en Smetana's hartverscheurende Pianotrio op. 15 bewijst Wernick dat het pianotrio ook in de eenentwintigste eeuw nog steeds bestaansrecht heeft en nieuwe klanken, kleuren en emoties op kan roepen. Voor het opbouwen van een glansrijke carrière in de klassieke muziek is meer nodig dan alleen talent. Ook een goed opgezette begeleiding en podiumervaring zijn belangrijke voorwaarden voor succes. The International Holland Music Sessions,die deze concertserie organiseert, begeleidt daarom jonge, getalenteerde musici en maakt gebruik van haar internationale netwerk om deze muzikale talenten te ontdekken. Daarnaast helpt zij jonge musici op weg naar het internationale concertpodium. The International Holland Music Sessions staat wereldwijd hoog aangeschreven dankzij deze succesvolle formule waarmee zij dromen van getalenteerde musici tot werkelijkheid brengt.

Het concert begint om 19.00 uur. Kaartverkoop bij de VVV in Den Burg en vanaf 30 minuten voor aanvang van het concert bij de ingang van het Hoornder kerkje. De toegangsprijs bedraagt €16,-- en voor CJP/Jongeren tot 30 jaar €8,-.